Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Elfoglalták az ügyészség épületét a donyecki tüntetők

Az oroszbarát tüntetők letartóztatott Pavlo Hubarjov önjelölt megyei kormányzó elengedését követelik.
A tüntetők letépték az épület előcsarnokában az ukrán zászlót, és orosz lobogót tűztek ki az ügyészség tetejére. Egyes hírek szerint az épületben van a megyei vezetés. A tiltakozók azt gondolják, hogy Szerhij Taruta kormányzó is bent tartózkodik. Azt követelik, hogy a hatóságok engedjék szabadon Pavlo Hubarjovot, és helyezzék vissza a megyei ügyészség élére a menesztett Roman Romanovicsot.

A tiltakozók Oroszországot, Hubarjovot és a Berkut szétoszlatott rendőrségi rohamosztagot éltető jelszavakat skandáltak, és azt harsogták, hogy "a rendőrség a néppel van". Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint az épületből kijött Mikola Frantovszkij hivatalban lévő megyei ügyész, és a tüntetőkhöz próbált fordulni, de a bekiabálások miatt nem tudta elmondani beszédét. Az ügyészség ostroma előtt Frantovszkij néhány tüntetővel bement az épületbe tárgyalni Hubarjov, illetve a három nappal ezelőtti tömegverekedés idején őrizetbe vett személyek elengedéséről, de nem derült ki, hogy mire jutottak.

Helyszíni tudósítások szerint a tüntetők az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megyei igazgatóságánál is gyülekeztek, követelve Hubarjov kiszabadítását, több tucatnyian közülük be is mentek a rendőrség kommandósai által őrzött épületbe, majd kisvártatva kijöttek, és közölték, hogy odabenn "nincs senki".

Az önjelölt "népi kormányzót", Pavlo Hubarjovot tíz nappal ezelőtt tartóztatták le, miután irányítása alatt több száz oroszbarát tüntetők megszállta a megyei állami közigazgatás épületét, s népszavazás kiírását követelte a többségében orosz ajkú kelet-ukrajnai Donyeck megye jogállásáról. Hubarjovot Ukrajna területi épsége és sérthetetlensége elleni támadással, az alkotmányos rend és államhatalom megdöntésére irányuló kísérlettel, illetve középületek elfoglalásával vádolják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz embert mészároltak le nigériai falvakban

Az összetűzések olykor felekezetközi jelleget öltenek, de alapvetően a feszültség hátterében több… Tovább olvasom