Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Elfajult a tüntetés: lángokban a tibeti főváros

Üzleteket gyújtottak fel a tibeti fővárosban - adta hírül a BBC, brit közszolgálati médium pénteken. A tibeti fővárosban napok óta tüntetnek a szerzetesek a kínai megszállás ellen. Szemtanúk szerint a biztonsági erők összecsaptak Lhászában a szerzetesekkel, akik közül többeket megvertek és őrizetbe vettek.
Egy helyi tűzoltó az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az egyik főutcában több helyen is tűz keletkezett. A "Nemzetközi Kampány Tibetért" elnevezésű szervezet szóvivője, Kate Saunders Londonban azt mondta: a jogvédő csoport információi alapján a Barkor utcában található, "Tromszikangnak" nevezett piacon keletkezett a tűz. A szóvivő szerint a "Ramocse" templom közelében egy rendőrautó is kigyulladt.

A környéket a tibeti buddhista szerzetesek legszentebb helyének tartják. A kínai biztonsági erők körbevették a három legnagyobb kolostort is Lhászában. A kínai fennhatóság alá tartozó tibeti fővárosban már harmadik napja tart a buddhista szerzetesek demonstrációja. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a békés tüntetők ellen a kínaiak könnygázt és elektromos sokkolót alkalmaznak, sok szerzetest pedig őrizetbe vettek.

A jogvédők szerint a tüntetések időközben Lhászából átterjedtek a vidéki területekre is és két évtizede a mostani a legnagyobb tüntetéshullám Tibetben. A Kínai Autonóm Régió szóvivője szerint azonban a kolostorokat nem zárták le és a demonstrációk kapcsán nem vettek őrizetbe szerzeteseket. A Tibetet uraló kínai hatóságok szerint Lhászában a biztonsági helyzet úgymond "stabilizálódott". A jelenlegi tibeti tüntetésekkel egyidőben Indiából Lhászába indult egy többszáz fős csoport, hogy békés menetükkel a kínai elnyomás és a közelgő pekingi nyári olimpiai játékok ellen tiltakozzanak. Terveik szerint várhatóan fél év múlva, a Játékok kezdetére érnek majd a tibeti fővárosba. Menetüket azonban az indiai hatóságok többször is betiltották, miután egy közös megállapodás értelmében a tibetiek India területén nem kezdhetnek akciót Kína ellen. Az indiai hatóságok ezért már legalább 100 embert vettek őrizetbe a menetből, amely újra és újra elindul.

Tibetet 1950-ben foglalták el a kínai csapatok, hogy úgymond "felszabadítsák". A kínai hatóságok szerint ugyanis Tibet mindig is az anyaország része volt. A tibetiek szerint ellenben a terület a történelem során évszázadokon át többször is független volt Kínától. A dalai láma egyébként már évek óta feladta a függetlenségi törekvéseket. Ehelyett valós önrendelkezési jogokért küzd a tibetiek számára. A közelgő nyári olimpiát pedig támogatja, részben azért is, mert reményei szerint a Játékok felhívhatják a nemzetközi közösség figyelmét a tibetiek elnyomására.

Olvasóink írták

  • 2. ameecee 2008. március 16. 13:13
    „Amikor 1989-ben több százezer diák gyűlt össze a Tiananmen téren, a kínai vezetés azt is lverte, nem is akárhogy... Valóban nem sk esélyük van, de én is szimpatizálok az akcióval, hátha nekik sikerül.”
  • 1. Feri 2008. március 14. 12:50
    „Ők a szabadságukért és a függetlenségükért küzdenek.
    Szorítok értetek, bár annyi esélyetek sincs, mint amennyi nekünk volt a ruszkik ellen. Egy világméretű összefogás segíthetne rajtuk, de ahol a pénz ural mindent ott erről nem is álmodhatunk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra tárgyalnak a békéért az izraeliek és a palesztinok

Folytatják a hónap elején megszakadt béketárgyalásokat Izrael és a palesztinok képviselői, akik egy… Tovább olvasom