Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

Életfogytiglan a ruandai népirtás három vádlottjának

Az 1994-es népirtásban játszott szerepéért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Ruanda ügyében ítélkező Nemzetközi Büntetőbíróság Theoneste Bagosora ezredest. A ruandai hadsereg volt tisztjét háborús bűnök, emberiesség elleni bűntettek és népirtás miatt ítélte el a törvényszék. Bagosora ügyvédje az ítélethirdetés után bejelentette: védence fellebbez a bírósági döntés ellen.

A bíróság a 67 éves ezredes mellett ugyanezen vádpontokban bűnösnek találta Alovs Ntabakuze őrnagyot és Anatole Nsengivumva alezredest is, és szintén életfogytiglani börtönre ítélte őket - jelentette be Erik Mose, a törvényszék bírája. Felmentették azonban Gratien Kabiligi tábornokot, a ruandai hadsereg korábbi operatív irányítóját, és elrendelték azonnali szabadlábra helyezését.

A nemzetközi törvényszék előtt Bagosora ezredest azzal vádolták, hogy ő utasította a hutu milíciákat az 1994-ben kirobbant zavargássorozatban a tuszi népesség lemészárlására. A száz napig tartó öldöklés során a becslések szerint mintegy 800 ezer ember vesztette életét. Ruandában a törzsi háborúk után 1993-ban született hatalommegosztási egyezmény a hutu és a tuszi népesség között, amelynek megvalósítása azonban kudarcba fulladt. 1994. április 6-án lelőtték a ruandai elnök, a hutu származású Juvénal Habyarimana repülőgépét, amely a fővárostól, Kigalitól nem messze lezuhant.

A hutu milíciák gyilkosságsorozata a tragédia másnapján kezdődött az országban, amely a következő hónapokban tömegmészárlásba torkollott. A hutu fegyveresek túlereje ellenére azonban a tuszi csapatok folyamatosan átvették az ellenőrzést a ruandai területek felett, és júliusban kihirdették győzelmüket. Az ENSZ szerint a "jól szervezett" népirtást kormányzati körökből irányították, és abban a kormánypárt tisztviselői is szerepet játszottak. Az afrikai országban történt bűntettek ügyében 1994 végén állt fel az ENSZ Nemzetközi Büntetőbírósága a tanzániai Arushában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 év után a legnagyobb hóvihar Las Vegasban

30 év óta a legnagyobb hóvihar csapott le szerdán Las Vegasra. A térségben ritka erősségű vihar annyi hóval borította be a környéket, amennyit három évtizede nem láttak a kaszinóváros lakói. Tovább olvasom