Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Elefántcsontpart: Gbagbo nem távozik a hatalomból, de kezet nyújt Ouattarának

Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök egy kedd esti rádiós-televíziós beszédében ismét leszögezte, hogy ő az államfő, de hajlandó tárgyalni választási ellenfelével, Alassane Ouattarával és az őt támogató nemzetközi közösséggel az eddig legalább 50 halálos áldozatot követelő belpolitikai válság megoldásának érdekében.

"Nem akarok háborút Elefántcsontparton, sem azt, hogy az esetleg átterjedjen a szomszédos országokra" - jelentette ki. Mint mondta, kész fogadni egy nemzetközi bizottságot, amely felmérné a november 28-i elnökválasztás utáni helyzetet az országban.
Ouattara és tábora visszautasította Gbagbo tárgyalási ajánlatát. "Továbbra is ravaszkodik a világgal. Laurent Gbagbónak egyszerűen el kell fogadnia a szavazók ítéletét, és távoznia kell" - mondta Ouattara szóvivője, Patrick Achi. Achi azt is hozzátette, véleményük szerint a nemzetközi vizsgálóbizottság beengedése Gbago halogatási taktikájának a része. A hatalmához ragaszkodó elnöknek öt évig sikerült elkerülnie, hogy sor kerüljön a választásokra.
Outtara és támogatói nem hajlandók elhagyni azt az abidjani szállodát, amely főhadiszállásukként szolgál, mert azon kívül nem érzik magukat biztonságban. A hotelt az ENSZ békefenntartói őrzik.
A kialakult állapotok miatt Franciaország arra kérte Elefántcsontparton tartózkodó állampolgárait, hagyják el a nyugat-afrikai országot, amíg a helyzet nem normalizálódik. Becslések szerint körülbelül 13 ezer francia állampolgár van jelenleg Elefántcsontparton. Németország ugyancsak távozásra sürgette Elefántcsontparton tartózkodó polgárait, az épp odautazni készülőknek pedig az út elhalasztását tanácsolta.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet közgyűlésében azzal a kéréssel fordult kedden a nemzetközi közösséghez, hogy élelem adományozásával segítsen az Elefántcsontparton szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartóknak (UNOCI), mert Gbagbo csapatai el akarják vágni a kéksisakosok utánpótlási útvonalát. A Világbank ugyanakkor befagyasztotta Elefántcsontpart számláját, amelyre a szervezet 2009-ben 465 millió dollár segélyt különített el.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn hat hónappal meghosszabbította az UNOCI mandátumát annak ellenére, hogy Gbagbo távozásukat követeli. Gbagbo szerint az ENSZ-erők beavatkoztak az ország belügyeibe, ezért nem akarja, hogy ott maradjanak a hétfőn lejárt mandátumuk után. Diplomaták szerint azonban Gbagbónak - mivel elvesztette a választást - már nincs joga államfőként kiutasítani az ENSZ-katonákat.
A főtitkár kedden figyelmeztetett, hogy az afrikai országban ismét kitörhet a polgárháború, mert az elnök zsoldosokat toboroz a szomszédos országokban.
Washington beváltotta hétfői fenyegetését, és büntetőintézkedéseket vezetett be Gbagbo ellen, megtiltva neki és a hozzá közel álló több tucatnyi személynek, hogy az Egyesült Államokba utazzék - jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olasz lapok szájkosár-törvénynek nevezik a magyar médiatörvényt

A szerdai olasz napilapok szájkosár-törvényként utaltak a magyar médiatörvényre és hírt adtak az… Tovább olvasom