Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Éjfélkor lejár az al-Kaida határideje

A vasárnap éjféli határidőhöz közeledve több csoport tárgyal a Tunéziában elrabolt osztrák pár fogvatartóival. Az al-Kaida észak-afrikai ágának szóvivője hétfőn jelentette be, hogy ők rabolták el a két osztrák turistát, még februárban. A terroristaszervezet vasárnap éjfélig adott időt követelései teljesítésére.
Az osztrák kormány korábban azt állította, nem tárgyal terroristákkal, de az AFP francia hírügynökség vasárnap úgy értesült, hogy több különböző csatornán is kapcsolatban állnak egymással. AZ 51 éves Wolfgang Ebnert és a 44 éves Andrea Kloibert állítólag február 22-én rabolták el a sivatagból Tunéziában, és Maliba vitték őket. Tunézia budapesti nagykövetségének a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint egyébként semmilyen adat nincs arra, hogy az észak-afrikai ország területéről rabolták volna el a két osztrák állampolgárt.

Az osztrák kormány többször is bejelentette, hogy nem tárgyal az emberrablókkal. Az osztrák ORF rádió szerint ugyanakkor az osztrák hatóságokon kívül a francia és német titkosszolgálatok, valamint az algériai rendőrség is kapcsolatban áll az emberrablókkal. A tárgyalások célja, hogy a terroristák elfogadjanak egy váltságdíjat, ahelyett, hogy ragaszkodnának több, Tunéziában és Algériában börtönbe zárt fogoly szabadon engedéséhez.

Az egyik követelt fogoly Amar Szaifi, egykori katona, akit 32 holland, német és svájci turista 2003-as elrablásáért tartanak felelősnek. Az al-Kaida észak-afrikai ágának szóvivője hétfői bejelentésében arra figyelmeztette a nyugati turistákat, hogy a tunéziai hatóságok nem fogják tudni megvédeni őket, "a mudzsahedin mozgalom karja ugyanis mindenhová elér az észak-afrikai országban". Állítása szerint a nyugati utazókat azért büntetik, mert országaik támogatják az izraeli katonai csapásokat Gázában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína összevérzi az olipmiai játékokat?

Kína - "A terror uralmának" és "kulturális népirtásnak" nevezte a dalai láma azt, amit a kínai… Tovább olvasom