Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Egyre mélyebben Pistoriusék mobiljában

Tizenötödik tárgyalási napjánál tart a paralimpiai bajnok futó pere a dél-afrikai Pretoriában, akit egykori barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásával vádolnak.
Kedd

Folytatódott Francois Moller szakértő vallomása a dél-afrikai pretoriai bíróságon. Tegnap már ízelítőt kaptunk 1-1 féltékenységi üzenetváltásból, de Moller szerint ez csak néhány eset volt, nagyrészt harmonikus kapcsolatban élt Oscar Pistorius és Reeva Steenkamp.

Roux képviselte a vádat, aki Mollert az áldozat és Pistorius üzenetváltásáról kérdezte. A szakértő elmondja, ha egy alkalmazás nyitva marad és a háttérben fut, az ugyanolyan aktivitás, mintha valójában használták volna a készüléket. Ahogy azt Moller már hétfőn elmondta, a párnál megestek a veszekedések és féltékenységi jelenetek, mindig gyorsan kibékültek és kapcsolatuk szeretetteljes volt - Roux is erre irányította a figyelmet.


Több üzenetet is bemutattak, amit a pár váltott, az egyikből kiderült, hogy Pistorius a végzetes estén (is) azért aludt az ágy másik oldalán, mert vállfájdalmai voltak. A védelem egy sor olyan sms-t és WhatsApp üzenetet mutat be, amiben becézgették egymást. Reeva anyja nem bírta zokogás nélkül hallgatni lánya üzeneteit. Roux aztán egy olyan videót mutat be, amit egy bolt ipari kamerája vett fel 10 nappal a végzetes este előtt, és amelyen Pistorius és Reeva megcsókolják egymást.


Roux arra próbálta terelni a figyelmet, hogy túlzás azt állítani, Pistorius mennyire féltékeny volt, ugyanis az üzenetek között volt egy olyan is, amelyben Reeva egy közös kávézást emlegetett exével, Warren Lahounnal, amire a sportoló teljesen semleges választ adott.

Gerrie Nel arra az üzenetre kérdezett rá, amelyet Steenkamp írt Pistoriusnak:  "Nem támadhatnak meg kívülállók azért, mert veled találkozom... és te sem támadhatsz meg." Pistorius erre vagy nem válaszolt, vagy csak kitörölte az üzenetet - Moller szerint. Nelnek ennyi elég is volt a faggatásból. Mollerrel is végeztek, a következő tanú a Boschkop rendőrkapitányságról Adriaan Maritz volt, akit Pistoirus rendőrségi ügyeiről kérdeztek. Elmondta, hogy nem jelentett be bűncselekményt és ő ellene se követtek el, viszont egyszer testi sértésért őrizetbe vették a saját háza előtt.

Maritzot egy rendőrségi bűntérképről kérdezi az ügyész. A térkép azt a környéket ábrázolja, ahol Pistorius háza áll, különböző színekkel jelölték rajta a 2011 áprilisa és 2013 áprilisa között elkövetett bűncselekményfajtákat. Összesen hét eset szerepel, az egyetlen gyilkosság a per tárgya, akadt még egy betöréses rablás és kisebb lopások - írja az Origo.


Roux veszi át Maritzot. Először visszautalt a két gyilkossági nyomozó vallomására, miszerint a rendőrök a gyilkosság éjszakáján egy betöréses rablásról érkeztek Pistorius házához. A tanú igennel felel, majd Roux hozzátette, tudomása szerint több alkalommal is bűncselekmény áldozatává vált védence, ém nem szerepel minden bűntény a térképen. Azzal folytatta, hogy egy őrzött ház még nem garantálja a teljes biztonságot, ennek részben igazat adott Maritz is. Nel szerint ha annyi bűncselekmény történt volna, akkor annak szerepelnie kellene a nyilvántartásban, aminek Maritz is igazat adott, majd ebédszünetet rendeltek el Pretoriában.

A szünet után Gerhard Vermeulent kérette vissza Barry Roux, aki a krikettütő okozta sérüléseket vizsgálta az ajtón. A védelem már korábban jelezte, hogy van az ajtón, elég magasan egy nyom, amit a krikettütő okoztott, viszont nem lett megvizsgálva rendesen. Roux szerint azért, mert a szakértő elfogadta a vád állítását, hogy Pistorius nem viselte a műlábat.

Nel szerint a felső nyom - ha valóban az ütőtől származik - sokkal gyengébb ütésről tanúskodik, mert nem törte át az ajtót. Vermaulen szerint Pistorius ejthette ezt a nyomot is, ha a térdcsonkján nagyon közel állt az ajtóhoz. A védelem szeretne felkészülni, hogy beszélhessenek olyan, a vád által be nem idézett tanúkkal, akikkel még nem tudta felvenni a kapcsolatot. Nel belemegy, a bíró péntekig elnapolta a tárgyalást.

Hétfő

Az elmúlt héten mindössze három tárgyalási napot tartottak Oscar Pistorius gyilkossági perében. A szerdáig tartó tárgyalás hétfőn Sean Rens fegyverszakértővel indult, aki a védelemnek nem sokat segített azzal, hogy állítása szerint Pistorius tisztában volt azzal, hogy ha fegyvert kap, nem lövöldözhet csak úgy. Őt követte Bennie van Staden rendőrségi fotós, aki ellentmondásba került azzal kapcsolatban, pontosan hány fotót készített.

A következő tanú Chris Mangena százados volt, aki a fürdőszoba ajtajáról, a golyók ütötte nyomokról és golyók röppályájáról beszélt.

Őt követte Ian van der Nest, aki húsz éve dolgozik a törvényszéki tudományos laborban. Elmondta, Reevának három olyan lőtt sebe is volt, melyekbe belehalhatott volna, majd Michael Sales nyomozót vették elő, aki a házban találta iPhone-okat vizsgálta. Kiderült, Pistorius pornót nézett a végzetes estén.

Innen folytatódott hétfőn a tárgyalás. A nap elején már bejelentette a bírónő, hogy mivel sok tanúval lassan halad a per, ezért a tárgyalást május 16-ig kitolták. A védelem részéről most nem Barry Roux, hanem Kenneth Oldwage képviselte Pistoriust.


Annette Stipp a hétfői első tanú, iPhone-okra később került sor. Stipp Pistoriusék környékén lakik. Elmondta, este 10 után feküdt le, majd 3 óra 2 perckor ébredt lövésszerű hangokra. Férjét is megkérdezte, hogy ébren van-e, aki igennel felelt, és szólt az asszonynak, hogy ne menjen az erkélyre, mert nem tudni, hogy honnan lőttek. A női sikolynál már kiugrottak, de mintha gyerekhangokat is hallottak volna. A férfi Pistorius házára mutatott, szerinte onnan jöttek a lövések. Három újabb durranás után férfi sikolyt is hallottak. 3:17-kor hívták a biztonságiakat. Stipp sose feledi a sikolyokat - mondta. 4.30-kor úgy feküdtek le, hogy Pistorius ügyvédje keresni fogja őket. Egy másik szomszédtól, reggel értesültek a pontos történtekről. Stippék sosem találkoztak Pistoriusszal, nem is tudták, hogy ő lakik a házban.

Kenneth Oldwage vette át a tanút, aki azt feszegette, a tanú felismeri-e a pisztolylövést. Stippnek már volt dolga fegyverrel, így nem tágídott állítása mellől, hogy lövéseket hallott. A nő fényeket látott az egyik helyiségben. A nő háza 72 méterre van Pistoriustól, állítása szerint az ágyából fekve is pont rálát a házra. Stipp biztos volt abban, hogy a lövések alatt női, majd az után férfi sikolyokat hallott.

Oldwage is hasonló stratégia szerint kérdez, mint Roux: próbálja hiteltelenné tenú Stippet, aki csak 3 lövést hallott, a krikettütő zaját már nem. Szerinte a 4. lövésnél a férjéhez beszélt, a krikettütő zajánál pedig lefele mentek a házban, mert a férje elindult, hogy tud-e segíteni. Újra a lámpára került a sor: Stipp szerint két helyen, a hálóban és a mosdóban is égett a villany. Utóbbi azért nem lehet, mert ott nem is működött. Stippet is ellentmondásba keverte a védelem.

Rövide teaszünet után Oldwage még mindig Stippet faggatta a sikolyokról: a lövések alatt női, utána férfi üvöltést hallott. A védő rákérdez a szomszéd vallomására, melyben azt állította korábban, hogy látott egy alakot sétálni a fürdőben. A nő tagadja, majd a védő visszaszól, hogy minden oldalt aláírt saját kezével, eskü alatt vallott. Újabb tanút semmisített meg a védelem. Oldwage tovább gyötörte Stippet, próbálta összezavarni és bebizonyítani hiteltelenségét, Gerrie Nel már tiltakozott is ellene. További érdekesség, hogy Stipp házvezetőnője sírást hallott a tragédia éjszakáján, amit viszont ő nem hallott. Újra azon lovagoltak, hogy hogyan láthatta a fényt a mosdóban, ha ott nem működött a lámpa, és hogy lett csak 3 lövés a 4-ből. Előkerült egy fotó, amit Oldwage mutatott be a bíróságon: egy fényképész készítette Stippék hálójából, de el kellett húznia a függönyt teljesen ahhoz, hogy rálásson Pistoriusék házához.

Az ebédszünetet követően újra Oldwage és Stipp feszült egymásnak. Újra elővették azt a képet, ami a nő hálószobájából készült. A képen látszódott, amint valaki elhúzza a függönyt a fotósnak. A kézen ugyanaz az óra látható, amelyet most is viselt Stipp, aki azonban azt állította, hogy nem volt ott a szobában, amikor a képet készítették. Rádöbbent, hogy az tényleg ő, de nem emlékszik, hogy ott lett volna. Veke végeztek is mára, Francois Moller kövekezett, aki Pistorius iPhone-ját vizsgálta. Két BlackBerryt (amiket 2012-ben használtak utoljára), két iPhone-t, két iPadet és egy MacBookot kapott Bothától, az összes adat kinyomtatva 2688 oldal lett. De ezek csak az üzenetek, ha mindent kinyomtatott volna, az 35654 oldal lenne.

2013. január 11-én ezt írta Pistorius: "Angyalom, ne mondj senkinek semmit. Darren azt mondta, az ő hibája volt, nem engedhetem meg, hogy kiderüljön." A válasz: "Nem tudom, miről beszélsz :) ... De köszönöm, hogy elmondtad, értékelem."

Egy másik beszélgetést is idéz az Origo a WhatsAppról:
Reeva: Baba!
Pistorius: Igen?
Reeva: Van egy csomó dolog, amitől mindketten szarul érezzük magunkat. Én csak nagyon őszinte vagyok.
Pistorius: Tudom. Csak amikor visszajöttél a Tropicából (ezt nem tudjuk, hogy pontosan mi és hol lehet - a szerk.), akkor úgy tűnt, hogy csak egyszer szívtál füvet.
Reeva: Nem fogom mindig átgondolni a dolgokat, mielőtt kimondom őket. Értékeld, hogy nem hazudok. Sajnálom, ha ez felzaklat téged. Nem én akartam.
Pistorius: Értékelem.

Egy másik üzenetváltás arról szólt, hogy Reevának korábban el kellett jönnie egy buliból, és Pistoriusnak magyarázkodik, hogy nem flörtölt senkivel. Egy másik üzenetben azt sérelmezi, hogy ő minden 5. másodpercben azt hallja, hogy milyen nővel kavar, és hogy ő nem az egyik a sok közül. Moller szerint bár volt 1-2 féltékenységi jelenet mindkét részről, az üzenetváltások 90 százaléka azt mutatja, igenis szerették egymást, és semmi kivetnivaló nem volt a kapcsolatukban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico magyarul kampányol az óriásplakátjain - fotó

A "Köszönöm a támogatást" mondat az ország magyarok által legsűrűbben lakott déli régióiban szlovák… Tovább olvasom