Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Egy éve halott Alekszander Litvinyenko

Londonban pénteken délben családtagok és barátok emlékeznek meg Alekszander Litvinyenkóról halálának első évfordulóján az előtt a londoni kórház előtt, ahol a 43 éves férfi elhunyt.
A jelenlévők újra felolvassák Litvinyenko utolsó üzenetét is, amelyben a volt titkosügynök Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolja.Az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) volt alezredesét, aki Nagy-Britanniában kért politikai menedéket és brit állampolgárságot kapott, 2006 novemberében sugárzó polónium 210-izotóppal mérgezték meg Londonban. Litvinyenko özvegye most az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, hogy ezzel bírja rá az orosz hatóságokat, vállalják magukra a felelősséget férje meggyilkolása ügyében. Marina Litvinyenko az első számú gyanúsított, Andrej Lugovoj kiadatását szeretné elérni Moszkvából, valamint kompenzációt szeretne mindazoknak, akiket érintett a polónium-mérgezés (mint például a Mayfair Hotel dolgozói és az ügyben nyomozó rendőrök).

Az özvegyet Louise Christian ügyvéd képviseli majd, aki olyan ügyekkel vált ismertté, mint például a Guantanamo-n fogvatartott britek pere. A Litvinyenko-ügy kapcsán Oroszországban népszerűvé vált Andrej Lugovoj eközben parlamenti képviselőségért kampányol a 2 hét múlva esedékes parlamenti választásokon, amely gyakorlatilag védetté teszi bármilyen kiadatási kérelem ellen. A kiadatás körüli huzavona komoly diplomáciai feszültséget teremtett a két ország között. A Kreml visszautasította Lugovoj kiszolgáltatását, London ezt követően kiutasított 4 orosz diplomatát, amit Moszkva hasonló lépéssel viszonzott. Alekszander Litvinyenko Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb kritikusának számított, sőt, a kilencvenes évek végén, amikor Putyin vezette a hírszerzést, személyes konfliktusba is került a jelenlegi orosz elnökkel.

A tiszt a korrupcióellenes küzdelemmel volt megbízva, de végig úgy érezte, hogy Putyinék folyamatosan akadályozzák munkáját. 2001-ben kért politikai menedékjogot, miután kiszivárogtatta, hogy megbízták a dúsgazdag üzletember Borisz Berezovszkij - Putyin egyik ellenfele - megölésével. Litvinyenko "Az FSZB röpítette levegőbe Oroszországot" című könyvében azt állítja, hogy maga a hírszerzés robbantott fel lakóépületeket 1999-ben, hogy az egészet a csecsenekre fogja és megindítsa ellenük a háborút. A robbantássorozatban körülbelül 300 ember halt meg, a csecsenek ellen indított hadjárat pedig 2000-ben hatalomra segítette Putyint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen ellen tüntettek német rendőrök és határőrök

A Német Rendőrség Szakszervezetének (GdP) felhívására több száz határőr es rendőr tüntetett… Tovább olvasom