Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Donald Trump az USA elnöke, országosan Clintoné a több voks

Donald Trump az USA elnöke, országosan Clintoné a több voksFotó: MTIA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Benéztünk Trump egyik ingatlanába, azt is megmutatjuk mit szabad az amerikai elnöknek és mit nem. Sokkolta a világot, hogy Donald Trumpot választották meg, a legtöbb ország vezetője azonban kész együttműködni.
  • A Republikánus Párt  jelöltje, a 70 éves Donald Trump ingatlanmágnás, milliárdos üzletember nyerte meg az amerikai elnökválasztást, ezzel ő lesz az  Egyesült Államok 45. elnöke.
  • Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét.
  • Kedd éjjel Trump sorra nyert a csatatérállamokban is, legalább 289 elektort szerzett. (A győzelemhez 270 is elég lett volna.).
  • Donald Trump történelmet írt, ő az első teljesen politikán kívülről érkezett elnök a Fehér Házban.
19.52 - Colleen Bell is megszólalt

A következő amerikai elnöknek is folytatnia kell a szoros együttműködést az Európai Unióval és a NATO-val - hangsúlyozta Colleen Bell amerikai nagykövet az Euroatlanti Integráció és Demokrácia Központ (CEID) által szervezett szerdai beszélgetésen, Budapesten. A nagykövet várakozása szerint Donald Trump választási győzelme után sem változik jelentősen az amerikai külpolitika, amelynek a gazdaságilag és politikailag erős, stabil Európa az érdeke. Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősek és dinamikusak - mondta Colleen Bell, hozzátéve, szerinte ez így lesz a jövőben is. Annak a véleményének adott hangot, hogy a demokratikus értékek támogatása továbbra is az amerikai külpolitika fontos alapelve marad. Kitért arra is: "meglehetősen szokatlan" volt Orbán Viktortól, hogy kormányfőként már a kampány alatt kommentálta Donald Trump egyes kijelentéseit. Szapáry György volt washingtoni magyar nagykövet arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem tudja teljesen feladni mostani szerepét, de elképzelhető, hogy az új elnök kevésbé konfrontatív politikát választ Oroszországgal szemben. Magyarország tekintetében azt várja, hogy az amerikai diplomácia jóval kevesebb szót ejt majd a fékek és ellensúlyok kérdéséről. Emlékeztetett: Magyarország számos helyszínen, például Afganisztánban, Irakban és Szíriában is küzd az Egyesült Államok oldalán. "Megmutatta magát a mostani, valódi Amerika" - értékelte az elnökválasztást Szapáry György, aki szerint az amerikai választók két ciklus után hagyományosan változást akarnak. Hangsúlyozta: Donald Trump sikere abban keresendő, hogy képes volt megérteni, milyen nyelven kell beszélni az amerikai munkásréteggel. Mint fogalmazott, brutális kampányon van túl az Egyesült Államok, ami részben a közösségi médiának köszönhető, ahol olyan tartalmak és üzenetek is elfogadhatóként tűnnek fel a választók számára, amelyeket a való életben nem tolerálnának. Ugyanakkor a kampány brutalitása nem jelenti azt, hogy ilyen brutális lenne az amerikai társadalom - fűzte hozzá Szapáry György. Colleen Bell hasonlóan vélekedve úgy fogalmazott: noha most úgy tűnhet, a választás teljesen megosztotta az Egyesült Államokat, az amerikai társadalmat továbbra is erősen összetartják a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság értékei. A beszélgetésen Barack Obama elnökségét is méltató nagykövet megjegyezte: nem tudja, meddig tart a megbízatása Magyarországon, de addig is teljes erőbedobással végzi a munkáját.

17.48 - Clinton színre lépett és együttműködést ajánlott Trumpnak

Nyilvánosan elismerte az elnökválasztáson elszenvedett vereségét Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt és együttműködést ajánlott Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje - aki a választás éjszaján nem jelent meg a nyilvánosság előtt - New York-i beszédében együttműködést ígért a megválasztott új republikánus párti elnöknek, és reményét fejezte ki, hogy Donald Trump "minden amerikai sikeres elnöke" lesz. Mielőtt Clinton a pódiumra lépett volna, alelnökjelöltje, Tim Kaine dicsérte Clintont és egész életében kifejtett munkásságát, az elnökválasztási kampányt és felhívta a figyelmet arra, hogy abban senki nem kételkedett, hogy Hillary Clinton elismeri majd a vereségét.

17.26 - Melania Trump szlovén szülővárosa ünnepel

Szlovéniát meglepetésként érte szerdán Donald Trump republikánus elnökjelölt győzelme az amerikai választáson, ugyanakkor felesége, Melania Trump szülővárosában, Sevnicában ünnepeltek az emberek - közölte a szlovén sajtó. Egy helyi kávézóban hajnali négy óráig követték az eseményeket a helybéliek, köztük több újságíró és fotóriporter is. Miután kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg megnyerte a választásokat, örömujjongásban törtek ki az emberek. A kávézóra amerikai zászlót tűztek, a sajtónak pedig rokonok, régi iskolatársak nyilatkoztak.

17.11 - A választási vereség miatt érzett fájdalom mélyen ül...

...Olyannyira, hogy Hillary Clinton Donald Trump győzelmének kihirdetése után órákig kerülte a nyilvánosságot. Az egyetlen, amit tett: riválisának gratulált telefonon - írta az AFP francia hírügynökség. A korábbi külügyminiszter, szenátor és First Lady történelmi esélyt szalasztott el, az esélyt, hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke. Nem csak Trump agresszív kampányán, hanem saját mulasztásain, hiányosságain is múlt, hogy ebből semmi sem lett. Clinton pengeéles intellektussal rendelkezik, szertágazó szakmai tudással és hatalmas tapasztalattal. Ám számos szavazó az uralkodó "rendszer" megtestesítőjét látta benne, a hideg és elvtelen politikust, aki összejátszik a pénzügyi világgal és piszkos eszközökkel építi karrierjét. Ezt a negatív képet a választási kampányát súlyosan megterhelő e-mail ügy felerősítette.

Azt, hogy Clinton külügyminiszterként szabályellenesen privát szerverét használta hivatali érintkezésre, republikánus ellenlábasa "bűnös üzelmek" eltussolására utaló jelzésként értékelte. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey a finisben kibillentette Clinton kampányát a ritmusból azzal, hogy bejelentette az e-mail üggyel kapcsolatos vizsgálatok újraindítását. Valószínűleg nem változtatott sokat számos polgár Clintonnal kapcsolatos negatív véleményén, hogy az újabb vizsgálatokat röviddel a választások előtt szélsebesen lezárták, Comey pedig úgy nyilatkozott, hogy a demokrata elnökjelölt esetében továbbra sem lát büntetendő cselekedetet. Clinton a választási harcban az egyszerű polgárok ügyvédjének állította be magát. Ám ezzel a lépésével még saját pártján belül sem tudott mindenkit meggyőzni. Egészen az utolsó pillanatig nem volt képes valódi lelkesedést kiváltani az előválasztás során Clintonnal szemben alulmaradt Bernie Sanders vermonti szenátor számos hívének körében.

A baloldali szenátor is hosszú ideig az establishment és a Wall Street barátjaként állította be Clintont. Clinton imázsproblémái annyira súlyosak voltak, hogy Trump botrányaiból, a szexuális sikerekkel való hencegés keltette botrányokból sem tudott döntő hasznot húzni. Akkor is háttérbe szorult, amikor a nők méltóságának és jogainak szószólójaként mutatta be magát, utalva arra kilátásra, hogy történelmi áttörést jelentene, ha először foglalná el nő az ország elnökének székét. A női választóktól sokszor lehetett hallani, hogy itt van már az ideje egy női elnöknek, de nem kimondottan Clintonnak kell hívni az illetőt. Hillary Clinton pályafutása során átélt már néhány keserű pillanatot - kezdve az általános betegbiztosítás tervének bukásától, férje hűtlenkedésén át egészen a nyolc évvel ezelőtt a demokraták előválasztásán Barack Obamától elszenvedett vereségig. Második, kudarccal zárult kandidálása a legmagasabb közjogi méltóság posztjáért azonban kétségtelenül a legfájdalmasabb veresége. Hisz a cél oly közel volt. Clintonnak most arra kell számítania, hogy személyesen neki fogják felróni a politikailag tapasztalatlan jobboldali populista Trumppal szemben elszenvedett kudarcot.

15.53 - Fél 10 helyett fél 11-kor, vagyis magyar idő szerint fél 5-kor mondja majd el beszédét a New Yorker hotelben, amelyben búcsúzik a kampánycsapatától és szavazóitól – ezt jelentette a demokrata elnökjelölt kampánycsapata - írja az Index.

15.50 -  Donald Trumpnak, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének a fogadásához ácsolnak színpadot munkások a washingtoni Fehér Ház előtt.
 Donald Trumpnak, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének a fogadásához ácsolnak színpadot munkások a washingtoni Fehér Ház előtt. Fotó: MTI
Donald Trumpnak, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének a fogadásához ácsolnak színpadot munkások a washingtoni Fehér Ház előtt. Fotó: MTI

15.10 - Rendkívüli  tanácskozást tartanak vasárnap az Európai Unió külügyminiszterei,  hogy áttekintsék a Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme  után kialakult helyzetet - jelentette be szerdán a német  külügyminisztérium.     
   
A találkozó Brüsszelben lesz, ahol hétfőn még egyszer, akkor  már rendes ülésre jönnek össze a miniszterek az eddigi tervek  szerint.   
    
A vasárnapi rendkívüli megbeszélést Frank-Walter Steinmeier  német külügyminiszter javasolta, és kijelentette: Nagyon sok a  "súlyos, nyitott kérdés", de a transzatlanti kapcsolat továbbra is  fontos, változatlanul a "Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad  feladni.˝

14.20 - New York-i idő szerint 9:30-kor, vagyis magyar idő szerint fél négykor tartja meg a választások utáni beszédét Hillary Clinton.
 
14.10 -
 Sokkolta a világot, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok következő, 45.  elnökének, a legtöbb ország vezetője azonban értésre adta: kész  együttműködni Barack Obama republikánus utódjával és a Washingtonnal való jó viszonyban érdekelt. A teljes cikk a politikusok nyilatkozataival ide kattintva érhető el. Akik megszólalnak/gratulálnak:

 Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár,  Szijjártó Péter külügyminiszter, Theresa May brit miniszterelnök,  Vlagyimir Putyin orosz elnök, Francois Hollande francia államfő , Angela Merkel német kancellár, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter , Christian Kern osztrák kancellár, Matteo Renzi olasz kormányfő , Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, Andrzej Duda lengyel elnök, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter,  Klaus Iohannis román államfő, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan török államfő, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi  egyiptomi elnök, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Kína külügyminisztérium, Jun Bjung Sze dél-koreai  külügyminiszter Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki  elnök.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

13.38 -Mit jelent Oroszország számára Donald Trump republikánus párti amerikai  elnökjelölt választási győzelme? - teszi fel a kérdést a német  hírügynökség tudósítója, s úgy válaszol, hogy Trump ugyan  oroszbarátnak mutatkozik, de minden lehetséges: cimboraság  Putyinnal, de akár veszedelmes konfliktusok is. Oroszország számára  Trump elnöksége nem fog mindent megváltoztatni, számos dolgot igen,  miközben Moszkva is bővítette játékterét.  Részletek itt.
  
13.22 - Az elemzők szerint a  kevésbé esélyesnek tartott Donald Trump győzelmével együtt járó  bizonytalanság nem tesz jót a részvénypiacoknak. A következő  napokban jelentős volatilitás várható. Elmaradhat a Fed decemberi  kamatemelése.      

13.18 A CNN legfrisebb grafikája szerint országosan Hillary Clinton kapta a több szavazatot. Ez azonban az elnökség szempontjából nem változtat semmin, a győzelemhez elegendő 270 elektor helyett Trump már 289-et gyűjtött össze.
Forrás: CNN
Forrás: CNN


13.00 - Donald Trump frissítette a Twitter-fiókját, a felhasználó leírásában már az olvasható: Az Egyesült Államok megválasztott elnöke. Posztolt is: "Milyen szép és fontos este! Soha nem szabad elfelejteni újra az elfeledett férfit és nőt. Újra összejövünk, mint soha azelőtt!"

12.33 -  Angela Merkel német  kancellár szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai  elnökválasztáson aratott győzelméhez.     
   
A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte:  Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a  "legmélyebb kapcsolata".   
   
A két országot értékek kötik össze: "a demokrácia, a szabadság,  és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül  származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális  orientációtól vagy politikai meggyőződéstől" - húzta alá Angela  Merkel.   
   
Hozzátette, hogy "ezen értékek alapján szoros együttműködést"  ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.   
   
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártpolitikusként és  kormányfőként sem kommentálta a választási kampány során az  elnökjelöltek tevékenységét, ellentétben a koalíciós társ  szociáldemokraták (SPD) vezetőivel. Az SPD részéről élesen bírálták  Donald Trumpot, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a gyűlölet  prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét. 

12.21 - Mit szabad az amerikai elnöknek és mit nem?

Az amerikai  elnök olyan hatalommal rendelkezik, mint a modern demokráciák  államfői közül csak kevesen. Ugyancsak széles jogkörökkel  rendelkezik a francia és az orosz elnök, de erőforrásaik kisebbek -  írja a dpa hírügynökség.     
   
Miután a politikailag tapasztalatlan Donald Trump  bekapcsolódott az amerikai elnökválasztási kampányba, gyakran  merült fel a kérdés: mit szabad az amerikai elnöknek, s mit nem. A  választ öt pontban lehet összefoglalni:   
 
  - Az amerikai elnök nem üzenhet háborút, ez a kongresszus  feladata. Küldhet azonban harci egységeket idegen országokba,  amennyiben az Egyesült Államok biztonsága szempontjából  szükségesnek mutatkozik. Ebben az esetben, legkésőbb kilencven nap  elteltével, kérnie kell a kongresszus jóváhagyását.   

    - Az amerikai elnök a világ legerősebb hadseregének a  főparancsnoka. Ő az egyetlen, aki elrendelheti atomfegyverek  bevetését és a szükséhes kódokkal is rendelkezik. Ugyanakkor a  védelmi miniszter és a vezérkari főnök ezt bizonyos körülmények  között megakadályozhatja.   
   
- Az amerikai elnök törvényjavaslatokat terjeszthet be, de meg  is vétózhatja a szenátus és a képviselőház által beterjesztett  törvényeket. Ebben az esetben kétharmados többséggel  felülbírálható. Amennyiben vita robban ki, az elnöknek nincs joga  feloszlatni a parlamentet és új választásokat kiírni. A viszályt  azonban korlátok között lehet tartani, mivel a konzervatívok a  keddi választáson nem csak megőrizték többségüket a  képviselőházban, de meglepetésre a szenátusban is a legerősebbek  maradtak.   
   
- Az elnök kinevezi a legfelső bírákat, akiknek nagy befolyásuk  van politikai és társadalmi irányelvek megformálására. Az elnök  döntésére azonban a szenátusnak áldását kell adnia.   

 - Az amerikai elnök kegyelemben részesíthet bebörtönzetteket  vagy enyhíthet büntetésükön
Fotó: MTI
Fotó: MTI


12.17 - Téglás Zoltán, az Ignite magyar-amerikai énekese nyilatkozott az Indexnek, elmondta, hogy szerinte mit jelent Trump győzelme az amerikaiaknak. "Fel sem fogom, hogy képesek voltak megválasztani egy olyan embert, akinek eddig minden vállalkozása csődbe ment, és hogy fog egy olyan pali egy országos gazdaságot irányítani, aki az adóhivatal elől is eltitkolja a jövedelmét. Buta, dühös emberek választották meg, azok, akik sírnak, hogy nem elég magas a fizetésük, de nem tesznek érte semmit." A teljes nyilatkozat itt >>  

12.11 - Barack  Obama amerikai elnök is gratulált szerdán utódjának, a republikánus  Donald Trumpnak az előző nap tartott elnökválasztáson elért  győzelméhez - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.     
    
A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a  leendő elnök csütörtökön találkozik egymással.   

12.08 - Rendkívüli kiadást oszt egy újságárus Tokióban, az elnökválasztás másnapján.
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

12.03 -  Az Európai Unió  főbb intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára is gratulált  szerda reggel Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott  győzelméhez, bár az uniós vezetők egyike megjegyezte: az  elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az Európai Unió és  az Egyesült Államok együttműködését. Bővebben itt >>
    
12.00 - 
Mutatjuk, hol élteddig az Egyesült Államok új elnöke és családja.

Nyilván ez a manhattani csak egy Trumpék ingatlanjai közül. Mindenesetre szemrevaló - írja az ingatlanbazár.hu blogja.

További képeket nézegessen itt >>

11.36 - A Politico szerint Hillary Clinton közvetlen munkatársai tisztában voltak  azzal, hogy a demokrata párti jelölt elnöki esélyei törékenyek.     
   

A jólértesültségéről és bennfentes információiról ismert  Politico című amerikai  lap  már a választás éjszakáján terjedelmes  riportot közölt arról: Hillary Clinton közvetlen munkatársai mindig  is tisztában voltak azzal, hogy  elnöki esélyei nagyon törékenyek.    
   
A lap információi szerint ezek a bizalmas munkatársak már a  kampány kezdetekor tudták: Clintonnak sok támadható pontja, illetve  gyengesége van. Egyik gondja az életkora, a másik pedig az, hogy  "megkerülhetetlennek" gondolja magát.   
   
Fotó: MTI

Ám ennek ellenére a Clinton-csapatot meglepte az országban  uralkodó hangulat. A Politico szerint pontosan felmérték, hogy  Bernie Sanders (Clinton pártbeli kihívója az elnökjelöltségért  folyó küzdelemben) és Donald Trump jól érzékeli és korrekten  határozza meg az ország gondjait, és úgy gondolták, hogy Clinton  erre már nem lesz képes.   
   
Tovább rontott a helyzeten a végnélküli e-mail-  botrány és a  Clinton Alapítványról egymás után napvilágra kerülő kínos  információk garmadája. Ám ahelyett, hogy azt állították volna a  kampány középpontjába, hogy a demokrata párti elnökjelölt mit és  hogyan tenne a változás érdekében, inkább arra koncentráltak, hogy  miért éppen Clintonnak kellene elnöknek lennie, és hogy  tulajdonképpen senki más nem is lenne alkalmas erre. "Rossz jelölt  volt a jelenlegi politikai helyzetben" - összegezte a  Clinton-munkatársak véleményét a Politico.    
   
A lap újságírója beszámol arról is, hogy a kampány utolsó  heteiben számos interjút készített, sok háttérbeszélgetést  folytatott a Clinton szűkebb köréhez tartozó munkatársakkal és  tanácsadókkal, s szinte valamennyien arról számoltak be, hogy  elkeseredettség vett erőt rajtuk, s egyre inkább kezdték azt hinni,  hogy Clinton üldözési mániája, miszerint senki nem fog szavazni rá,  maga a valóság. "Ez a kampány mindig csak a pillanatokra épült" -  mondta a Politicónak Robby Mook, kampánymenedzser. 

11.33 -  Iráni külügyminiszter: Trumpnak  tartania kell magát az Iránnal tavaly kötött nemzetközi nukleáris megállapodáshoz - hangsúlyozta szerdán Bukarestben az iráni külügyminiszter.

"Az Egyesült Államok minden elnökének meg kell értenie a mai világ realitását. A legfontosabb, hogy az Egyesült Államok következő elnöke tartsa tiszteletben azokat a megállapodásokat, vállalásokat, amelyek mellett nem kétoldalú, hanem multilaterális szinten kötelezte el magát" - hangsúlyozta a romániai fővárosban hivatalos látogatáson tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf, akit a Tasnim hírügynökség idézett.

A republikánus párti Trump a választási kampány során azt mondta, hogy elnökként újratárgyaltatná az Iránnal kötött atommegállapodást. 

Így reagálnak a világ politikusai Trump győzelmére >>

11.16  -  "Az első elnöki napomon"

A Mother Jones még szeptemberben szedte össze, mi mindent ígért a munkába állása első napjára Trump, a teljes, 21 darabos listából szemezgetett az Index.
Például:
 - Kidobja az országból az összes illegális bevándorlót
 - Elkezdi építeni a falat a mexikói határra
 - Visszavonja Obama összes elnöki rendeletét
 - Találkozik a hadsereg vezetőivel, és 30 napot ad nekik az Iszlám Állam elpusztítására
 - Kiszáll a Trans-Pacific Partrership kereskedelmi megállapodásból
 - Megszünteti az iskolák környékén a fegyvermentes zónákat
Donald Trumpnak elég sűrű napja lenne, ha mindezt ma akarná megvalósítani. Fotó: MTI10.54 - A CNN grafikája a jelenlegi adatokkal. Részletesen ide kattintva böngészheti az eredményeket >>
Forrás: CNN


10.28Az Empire State Building is Donald Trump győzelmét hirdeti.

10.09 -  Táviratban gratulált az  amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán  Vlagyimir Putyin orosz elnök.     
   
A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy  a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud  majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat  a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális  kérdéseit és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság  elleni kihívásokra.   
 
Az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump. Fotó: MTI

  Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy "a Moszkva és  Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és  egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív  párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész  nemzetközi közösség  érdekeinek."

Így reagálnak a politikusok világszerte >>

10.06 - Donald Trump: soha nem foglak benneteket cserben hagyni

Utalva a választási kampányban eluralkodott mély  megosztottságra, a megválasztott elnök kifejtette: "eljött az  ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét  egymásra találjunk és egységes nép legyünk". Ígéretet tett arra,  hogy valamennyi amerikai elnöke lesz, azoké is, akik korábban nem  támogatták őt, s mindent megtesz azért, hogy velük is szót értsen.    
   
Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s  arra is ígéretet tett, hogy - ahogyan a kampányának jelszava is  fogalmazott: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika  érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek  leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az  ellenségeskedést" - fogalmazott. Kitért arra is - amit egyébként  kampánya során többször is hangoztatott - hogy ez nem is kampány  volt, hanem inkább egy hihetetlen és nagyszerű mozgalom, amelyet  több milliónyi keményen dolgozó és hazáját szerető ember hozott  létre és éltetett. "A kampánynak ugyan vége, de mozgalmunk munkája  csak most kezdődik" - mondta. S hozzátette: "soha nem foglak  benneteket cserben hagyni".  

10.03 - A The New York Times grafikáján a jelenlegi adatok. Ide kattintva tudják részletesen megnézni az eredményeket. >>
Forrás: The New York Times


9.54 - Egy bróker hallgatja Donald Trump republikánus párti elnökjelölt győzelmi beszédét a Frankfurti Értéktőzsdén 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján.  
Fotó: MTI
Fotó: MTI
9.40 - Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán gratulált Doald Trumpnak az amerikai  elnökválasztáson aratott győzelméhez.  


9.40 - Mi történt eddig? Összefoglaló

Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt jelöltje helyi idő szerint szerda  hajnalban bejelentette győzelmét az elnökválasztáson, és ehhez  demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon gratulált  neki, elismerve saját vereségét.     
   
Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási  főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált  Clintonnak, aki - mint fogalmazott - kemény ellenfele volt a  kampányban. Hangsúlyozta: "köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak  mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai  nemzet érdekében tett".   
   
Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta:  "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem."   
   
Fotó: MTI
Fotó: MTI
A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította  fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat  egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette  ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az  amerikai álom megújítását ígérte.   
   
A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és  kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi  jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel  Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai  nép mondott véleményt.   
   
Ezt megelőzően mind a CNN, mind a Fox News hírtévé, az AP  hírügynökség és az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentette,  hogy a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint Trump  győzött.   
   
Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke  nem várta meg ezeket az előrejelzéseket a Trumpnak és Pence  alelnöknek szóló gratulációval, noha korábban nem volt felhőtlen a  viszonya a New York-i üzletemberrel. A wisconsini politikus még az  éjjel telefonon felhívta őket.   
   
Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a  képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a  többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést  elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt. Az AP amerikai  hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok  többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra  csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a  képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.   
   
A képviselőház mind a 435 tagját most választották meg.   
 
 A 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg az  elnökválasztással párhuzamosan.   
   
Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és  ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják  egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a  szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját  is betöltő alelnök voksa dönt.   
 
A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre  választják.   

9.36 - Így reagálnak Donald Trump győzelmére világszerte a politikusok >>

9.17 - A magyar kormány  gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország  készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és  külügyminiszter szerdán.     
   
Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.    
   
A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik,  amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen  kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és  innovatív politikákra van szükség.   
   
Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó  Péter. 
Orbán Viktor is gratulált.
Orbán Viktor is gratulált.

˝A demokrácia még él˝  - írta a Facebookon Orbán Viktor >>

Donald Trump - Portré

A Republikánus Párt  jelöltje, a 70 éves Donald Trump ingatlanmágnás, milliárdos  üzletember nyerte meg az amerikai elnökválasztást, ezzel ő lesz az  Egyesült Államok 45. elnöke. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:     
   
1946. június 14-én született New Yorkban, nagyszülei a  németországi Baden-Badenből vándoroltak ki Amerikába. Anyja skóciai  születésű, apja házépítésből és ingatlanügyekből lett milliomos,  három testvére van. A már kisgyermekként nehezen kezelhető Trumpot  szülei tizenhárom éves korában, amikor az iskolában már nem bírtak  vele, katonai akadémiára íratták be. Az egyetemen közgazdasági  diplomát szerzett, majd apja cégénél kezdett dolgozni, a  legalacsonyabb beosztásoktól jutott el odáig, hogy 1971-ben  teljesen átvegye a vállalkozás vezetését. Az ingatlanüzletbe az  apjától kapott egymillió dolláros kölcsönnel szállt be, brooklyni  és queensi ingatlanfejlesztésekkel kezdte üzleti pályafutását.   

Első igazi nagy üzletét 1974-ben kötötte, amikor tízmillió  dollárért megszerezte a rendkívül jó fekvésű, de leromlott Hotel  Commodore-t, amelyet a Hyatt szállodalánccal együttműködve 1980-ra  fényűző és rendkívül jövedelmező hotellé alakított át. A sikeren  felbuzdulva tovább építette palotáit, felhőkarcolóit, New Yorkban  egész negyedeket rehabilitált, lakóházakat építtetett és  luxusszállodákat hozott rendbe, 1994-ben megszerezte az Empire  State Building 50 százalékos tulajdonát is. Amerika-szerte  szórakoztatóipari központokra, kaszinókra, sportpályákra tett  szert, néhány évig saját légitársaságot is működtetett, miután  felvásárolta a csődben lévő Eastern Airlines repülőgépeit, de ez a  vállalkozása balul ütött ki.   
   
Donald Trump. Fotó: MTI
Donald Trump. Fotó: MTI

Ő birtokolja az évente megrendezett amerikai  szépségkirálynő-választás jogait, hosszú évekig televíziós  valóságshow-ja volt, saját divat- és bútormárkája van, számtalan  önéletrajzi könyvet írt, és a világ egyik legjobban fizetett  szónoka. A rendkívüli méretű egóval megáldott milliárdos  előszeretettel nevezi el a tulajdonában álló épületeket,  vállalkozásokat magáról. Otthona is a New York-i Ötödik sugárúton  magasodó, 68 emeletes Trump Toronyban van, a legfelső öt emeletet a  versailles-i kastély mintájára rendezte be, és a szó szoros  értelmében bearanyoztatta. Persze nagy kudarcokat is el kellett  könyvelnie, az 1990-es években csődbe mentek New Jersey-i kaszinói,  szállodái, négy csődeljárást folytattak le ellene, és számos  alkalommal vizsgálódtak vállalkozásánál az adóhivatal emberei.  Vagyona saját bevallása szerint tízmilliárd, a Forbes magazin  becslése szerint 4,5 milliárd dollárra tehető.   
   
Háromszor nősült. Első feleségétől, a sportoló és modell cseh  Ivana Zelnickovától három gyermeke született, 1990-es válásuk  bőséges témával szolgált a bulvársajtónak. 1993-ban Marla Maples  színésznőt vette el, aki egy gyermeket szült neki, 1999-ben ez a  házasság is válással végződött. 2005-ben a nála húsz évvel  fiatalabb Melania Knauss szlovén topmodellt vette feleségül, egy  közös gyermekük van.   
   
Donald Trump még sohasem viselt politikai hivatalt, igaz,  2000-ben a Reformpárt színeiben elindult a kaliforniai  előválasztáson. A politikába kívülről érkezett újoncként provokatív  oldalvágásokat engedett meg magának ellenfeleivel szemben. Az  extravagáns és jellegzetes frizurájú Trump heves, a durvaságig  szókimondó stílusa, kíméletlen és lekezelő magatartása ellenére  lett rendkívül népszerű. Az elnökválasztási küzdelemben nem sok  sikert jósoltak neki, de a "Tegyük ismét naggyá Amerikát!"  jelszóval kampányoló milliárdosnak előbb a pártján belüli elitet,  majd Hillary Clintont is sikerült legyőznie - sikerének titka, hogy  meg tudta szólítani azokat, akik megcsömörlöttek a politikától, és  igazi változást akarnak. Személyében a legidősebb és az egyik  legelutasítottabb elnök lép hivatalba.  

09.06 - Köszönetet  mondott híveinek Donald Trump, akit az Egyesült Államok 45.  elnökévé választottak.     
Trump helyi idő szerint szerda hajnalban, megválasztását  követően a republikánus párt választási főhadiszállásán mondott  beszédében hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem" .   
   
A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította  fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat  egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette  ki.    
   
Trump az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott -  az amerikai álom megújítását ígérte.
Donald Trump  republikánus politikus elnökké választása azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz - jelentette  ki szerdán Mike Pence a republikánus alelnökjelölt hívei előtt a  párt választási főhadiszállásán.     
   
A politikus történelminek nevezte Trump győzelmét. Hozzátette,  hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt. 
Donald Trump  republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott  az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary  Clinton telefonon már gratulált neki.     
   
Megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali beszédében Trump saját szavai szerint gratulált Clintonnak, aki -  mint fogalmazott - a kampányban kemény harcot folytatott.   
   
Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt években az  amerikai nemzet érdekében  tett.

8.46  Hillary Clinton  demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási  vereségét,  és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed  háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának,  Donald Trumpnak a választási győzelemhez.  Hillary Clinton  demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási  vereségét,  és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed  háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának,  Donald Trumpnak a választási győzelemhez. 

A választás éjszakája, az eredmények alakulása ide kattintva olvasható >>
 
Galéria kép

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trentinóból érkezik a Vatikán karácsonyfája

Trentinóból érkezik a Vatikán karácsonyfája
A 25 méteres vörösfenyőt vasárnap vágják ki, az olasz katonaság helikopterének segítségével emelik a… Tovább olvasom