Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Dodik Bosznia felbomlásának lehetőségéről beszél

A boszniai szerbek vezetője az ország belső bénultságát megszüntető lehetséges lépések között említette a hét végén Bosznia-Hercegovina feldarabolását.

A belpolitikai patthelyzet megszüntetésének "talán az egyik lehetősége az, ha Bosznia felbomlik" - nyilatkozta Milorad Dodik az Ekonom:east című belgrádi folyóiratnak.

Mint hozzátette, "mi (a boszniai szerbek) nem saját akaratunkból vagy szeretetből vagyunk Boszniában, hanem azért, mert muszáj". Bosznia-Hercegovina már a háború végén (1995) is "képzeletbeli állam" volt, amelyről "senki sem tudta, hogy kit is képvisel" - állította a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke.

Véleménye szerint Bosznia-Hercegovina létezését csak a külföldi segélyek teszik lehetővé. "A jelenlegi Bosznia semmi esetre sem tudna létezni, ha az ország fennállása kizárólag saját magától függene" - fogalmazott Dodik, aki hónapok óta szembeszegül a boszniai központi állam súlyának erősítését célzó külföldi erőfeszítésekkel.

Tavaly több ízben is azzal fenyegetőzött, hogy az RS lakossága népszavazással mondhatná ki elszakadását a másik országrésszel, a Bosnyák-Horvát Föderációval alkotott államszövetségtől. A boszniai polgárháborút lezáró daytoni békeszerződés értelmében Bosznia-Hercegovina két entitásból áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosnyák-Horvát Föderációból; utóbbiban muzulmán vallású bosnyákok és katolikus horvátok élnek, míg a szerbek ortodox keresztények.

A szarajevói székhelyű központi állam költségvetésének oroszlánrészét az irdatlan méretű, bonyolult közigazgatás apparátusa emészti föl. A gazdaság padlón hever, a külföldről érkező milliárdos segélyek hatása szinte észre sem vehető, illetve egy jelentős hányaduk sötét csatornákon tűnik el.

Az RS kormányfője ismételten megerősítette, hogy népe "nem fogadhatja el" az Európai Unió és az Egyesült Államok által szorgalmazott alkotmánymódosítást, amelynek célja a két entitás szerepének gyengítése és a (szarajevói) központi állam súlyának növelése.

"Mi jobban pártoljuk a Szerbiával való együttműködést. Szarajevóba csak akkor megyünk, ha muszáj, Szerbiába meg azért, mert azt szeretjük" - magyarázta Dodik a boszniai szerbek "különleges kapcsolatát" az "anyaországgal".

Olvasóink írták

 • 3. meir 2009. november 12. 03:33
  „2-es! "Info 2009" = DESINFORMACIO!!!!!!
  1,; az elso esetben a Horvatok akartak onallova valni!! az ott elo szelsosegesek-(usztasik)-kezdtek oldosni
  a szerb lakossagot!!
  2,; a masodik esetben a Bosnyak szabadsagpartiak kezdemenyeztek harcokat a Mitrovicai szerbek ellen!!
  3,; Legutobb a Kosovoi Albanok oldostek a szerbeket!!!”
 • 2. info2009* 2009. november 09. 16:01
  „Az angol-amerikai paros aki a jugoszlav haborut eltervezte es kirobbantotta. Jugoszlavia egyszegesen volt eros, es ezt akartak megszuntetni, ami sikerult. Remelhetoleg Magyarorszag tovabbi sorsa nem a feldarabolas lesz, noha az EU hatarokon atnyulo regios politikaja pont ezt szolgalja. Teheat ne higgyuk el, hogy a volt jugoszlav koztarsasag allampolgarai akartak haborut, mert az igazsag sajnos nem ez.”
 • 1. meir 2009. november 08. 19:48
  „Aj-jaj-jaj!!!
  abbol mar megint haboru lesz!!!!! az a nep sosem nyugszik bele egy esetleges feldarabolasba!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet egy pesavari piacon, több halott

Feltehetőleg öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a pakisztáni Pesavar egyik… Tovább olvasom