Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Djukanovics győzött Montenegróban

Abszolut többséget szerzett a vasárnapi montenegrói választásokon a Milo Djukanovics miniszterelnök-vezette koalíció. A 670 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság Djukanovics vezetésével a NATO-ba és az Európai Unióba igyekszik. A nagyobbrészt turizmusból élő tengerparti ország a mélyülő gazdasági válsággal is szembe kell, hogy nézzen.

"A szavazók ezen a választáson a kiszámítható gazdaságra és a demokratikus fejlődésre voksoltak" - jelentette ki Djukanovics a győzelem után. "Európai Montenegró" nevű koalíciója a szavazóhelyiségek bezárta után kilencven perccel ünnepelni kezdett a fővárosban, Podgoricában. A legfrissebb számadatok szerint a 18 hónappal előrehozott választáson a Djukanovics-vezette koalíció (élén pártja, a Szocialisták Demokrata Pártja) a szavazatok 50,8 százalékát szerezte meg. A rivális Szocialista Néppárt 16,1 százalékot kapott. A szerb-barát NOVA párt 9 százalékot, míg a korrupcióellenes Változásért Mozgalom 6,1 százalékot szerzett.

Az adatokat hétfőn véglegesítik. A mostani állás szerint a 81 tagú montenegrói parlamentben 47 helyet szereztek Djukanovics hívei. Milo Djukanovics 1991 óta meghatározó szereplője a montenegrói politikának. Montenegró decemberben jelentkezett az európai uniós tagságra, a NATO-val ugyancsak tavaly kezdték meg a párbeszédet a csatlakozásról. A balkáni állam 2006-ban vált ki a Szerbiával alkotott unióból. A vasárnapi választás nagyobb incidens nélkül zajlott le. A durván félmillió választásra jogosult 67 százaléka járult az urnákhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az OMV eladja részesedését a MOL-ban

Megválik MOL-részvényeitől az osztrák OMV AG. Az osztrák olajcégnek 21.2 százakékos részesedése volt… Tovább olvasom