Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Dél-Oszétia is független akar lenni

Koszovó példájára hivatkozva egyoldalúan kihirdetett függetlenségének nemzetközi elismerését kéri Dél-Oszétia - közölte az AFP szerdán. "A koszovói példa kikezdhetetlen érv" - ez olvasható a dél-oszétiai parlament közleményében, amely a függetlenség elismerésére kéri az Európai Uniót, Oroszországot és az ENSZ-t.
"Egy független állam minden szükséges feltétele adott Dél-Oszétiában, demokratikus elvekkel, a törények tiszteletével, és szociális felelőséggel" - áll a dél-oszétiai parlament nyilatkozatában. A grúz kormány államinisztere azonnal elvetette a füfggetlenségi nyilatkozatot. Temur Jakobasvili azt mondta: "Az úgynevehzett dél-oszét parlament nem törvényes, így a deklarációja jelentéktelen." Hasonló, egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot akar a héten elfogadni a másik szakadár grúz tartomány, Abházia parlamentje is - jelentette a francia hírügynökség az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva. Az Interfaxnak Szergej Bagaps, Abbházia vezetője beszélt az elszakadás törvényesítéséről.

Dél-Oszétia és Abházia a 90-es évek elején szakadt el Grúziától. A véres háborúkban ezrek haltak meg, és több százezer grúzt űztek el otthonukból. A két kaukázusi tartomány gyakorlatilag független állam volt azóta, de csak Oroszország gazdasági és diplomáciai támogatása miatt. Ámde Oroszország máig nem ismerte el a függetlenségüket, ahogyan a világ egyetlen országa sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukrán kormányfő garantálja az európai gázellátást

Ukrajna nem fogja megszakítani az Európai Unióba irányuló, orosz földgázszállítást - idézi Julia… Tovább olvasom