Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Davosi fórum - Összefoglaló

Különösen egy fontos téma került terítékre a davosi Világgazadsági Fórum utolsó előtti, szombati napján.

Sikerül-e megállapodni a dohai forduló néven ismert világkereskedelmi tárgyalás lezárásának végső idejéről. E mellett a figyelem középpontjában állt Egyiptom is, ahol napok óta tartanak a kormányellenes megmozdulások.

Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott jelentette be szombaton délután a rossz hírt, hogy nem született megállapodás a dohai forduló lezárásáról júliusig. Erről előzőleg 23 ország kereskedelmi minisztere tárgyalt.

A megállapodás elmaradása komoly csapást mért Karel de Guchtra, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagjára, aki korábban még azt mondta, hogy valószínűleg sikerül megállapodni az általa javasolt júliusi időpontban.

A globális kereskedelem liberalizálásáról szóló dohai forduló 2001-ben kezdődött elsősorban azzal a céllal, hogy a nemzetközi forgalomban leépüljenek a fejlődő országok kivitelének útjában álló akadályok. A tárgyalásokat régen le kellett volna zárni, de már számtalan halasztás volt, mivel a tárgyaló partnerek nem tudtak megegyezni a legfontosabb kérdésben, a mezőgazdasági vámok és támogatások, valamint az ipari termékekre vonatkozó vámok leépítésének kérdésében.

Egyiptom kapcsán nyilatkozott az OPEC soros elnöke, már csak azért is, mert a nyersolaj ára pénteken 28 havi csúcsra nőtt, megközelítette a hordónkénti 100 dollárt a napok óta zajló megmozdulások miatt, illetve arra a félelemre, hogy azok átterjedhetnek más térségbeli olajtermelő országokra.

Mohammad Ali Hatibi leszögezte, hogy a szervezet nem tart soron kívüli miniszteri értekezletet, nem kapott ezzel kapcsolatos felkérést, az olajár jelenlegi szintje pedig nem ad okot aggodalomra.

Az egyiptomi megmozdulásokat részben a magas élelmiszerárak váltották ki, illetve a növekvő munkanélküliség. A globálisan is egyre dráguló élelmiszerekre mind több ország tekint aggodalommal. Részben ez is indokolta Christine Lagarde francia pénzügyminiszter bejelentését, miszerint Franciaország mint a G20-ak soros elnöke különleges figyelmet szentel a mezőgazdasági termékek árának a mozgására.

Christine Lagarde és német partnere, Wolfgang Schäuble szombaton az euró védelmére keltek.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy szerinte már nem éri újabb nagy sokk az euróövezetet, az euró a továbbiakban stabil marad. Rámutatott arra, hogy az euróövezet levonta a következtetéseket az elmúlt 18 hónap válságából, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek megvédik az eurótérség egészét.

Christine Lagarde pedig úgy vélte, hogy az euróövezet már túljutott a mélyponton, mind a 17 tagállam azon dolgozik, hogy csökkenjen az államháztartási hiánya. A francia pénzügyminiszter egyben felszólította a pénzpiacokat arra, hogy ne játsszanak Európa és az euróövezet gyengülésére.

Szombaton volt egy kisebb összetűzés Davosban a rendőrség és mintegy száz antikapitalista tüntető között. Ez azonban távolabb volt a gazdasági fórum helyszíneitől, annak munkáját nem befolyásolta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evakuálték Kairóból az izraelieket

Az izraeli légitársaság egy különjárata kimentett a kaotikus kairói helyzetből mintegy kétszáz… Tovább olvasom