Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Daruinvázió bosszantja Izraelt

Jelenleg több mint 30 000 daru telel az Izrael északi részén elterülő Hula-völgyben, fülsiketítő zajt keltve.

Míg a turisták gyönyörködnek a fenséges madarakban, a gazdák alig várják, hogy a terményeiket dézsmáló tömeg visszatérjen Európába. A darvak csőre hajnali négytől naplemente után két óráig gyakorlatilag be sem áll, folyamatosan beszélnek, ez tartja össze közösségüket - magyarázza Nadav Israeli, a Hula Nemzeti Park madárközpontjának vezetője.

A nagytestű madarak azonban nem csak kommunikatívak, valamivel táplálkozniuk is kell. Kedvelt csemegéjük például a csicseriborsó. Innen ered az évente ismétlődő konfliktus. Egyik oldalon a vonuló madarak, madarászok, természetvédők és a turisztikai ipar áll, a másikon a termésüket féltő gazdák - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Jelenleg törékeny béke uralkodik a két fél között, ami egy sokfelé hatékony eszközön, a megvesztegetésen alapul. A darvak félpanziós téli szállást kaptak: egy traktor naponta öt-hat tonna kukoricát szállít ki nekik egy hatalmas ugarra.

Ez évente mintegy 1,7 millió sékelbe (92 millió forintba) kerül, amelyet a gazdák, a nemzeti park igazgatóság és a mezőgazdasági minisztérium közösen áll. Ezen kívül minden turista 60 centet fizet rá a belépőjegy árára. A gazdák alapvető kétkedése azonban megmaradt. 1999-ben még csak ötezer volt a darvak száma, most meg 31 000, joggal aggódnak hát a további létszámnövekedés miatt. A természetvédelmi illetékesek azzal érvelnek, hogy csak az áttelelőket kell etetni, az átvonuló maradék 50-70 ezret nem, mert azok csak megpihennek, és erőt gyűjtenek, mielőtt tovább repülnek Szudánba vagy Etiópiába.

Valószínűsíthető, hogy a legerősebbek maradnak, azok foglalják el a legjobb helyeket, a gyengébbek pedig továbbvonulni kényszerülnek. A turisták "széles vásznon" kísérhetik nyomon és fényképezhetik a madarak etetését egy traktor vontatta, tribünszerű pótkocsiról. A darvak látszólag teljes nyugalomban tűrik a reflektorfényt. Egyelőre semmi sem utal a Hula-völgyben arra, hogy hamarosan sátrat bontanának a madarak. Belső órájuk szerint február végén, március elején kell elindulniuk Európába, ahonnét október első felében térnek vissza.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2011. február 27. 07:34
  „2-es!
  tudsz te Ivrit-ul? nem? akkor biztosan a csirke hussal keszultet kerted!!”
 • 2. CsabaKiraly 2011. február 26. 19:58
  „TelAvivban voltam es furcsanak talaltam, hogy az ottani hamburger szine vilagosabb mint a Magyar. Talan belekevertek egy kis pipi (daru) hust is?”
 • 1. CsabaKiraly 2011. február 26. 19:53
  „Asszittem rozsdas a daru es attol a nagy zaj :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Merkel és Cameron szankciókat követel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a lehető legrövidebb időn belül kemény szankciókat kell hoznia a… Tovább olvasom