Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Cunamiriasztó központ létesül Franciaországban

Hosszú időn át senki sem vette komolyan annak a lehetőségét, hogy a Földközi-tenger térségében cunami pusztíthat, noha ez ott is fenyeget, ha nem is olyan mértékben, mint a Csendes-óceán partjain.

Jövőre viszont már nemcsak elvben, hanem gyakorlatban is felkészülnek az esetleges pusztító tengermozgás előrejelzésére: 2012-ben megkezdi működését az a központ, amelynek feladata az Atlanti-óceán északkeleti és a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakuló szökőárak észlelése és a riasztás kiadása lesz (CENALT).

"A XX. században 911 cunamit jegyeztek fel, ezek 76 százaléka a Csendes-óceán, 10 százaléka a Földközi-tenger, 10 százaléka az Atlanti-óceán és 4 százaléka az Indiai-óceán térségében pusztított" - mondta el az AFP-nek Roland Courteau francia szenátor, aki 2008-ban a parlament számára készített jelentést erről a veszélyről. - "A Szumátrát sújtó cunami előtt senki nem gondolta, hogy az Indiai-óceánon fennáll ez a veszély.

Márpedig ahol valaha volt cunami, ott a jövőben is lesz" - tette hozzá. A Földközi-tengeren is voltak hasonló jelenségek. 1887-ben földrengés és minicunami sújtotta Cannes városát és a Cote díAzurt: a hullámok kétméteresek voltak. Az 1908-as messinai földrengést követő szökőár Siracusa városát sújtotta. 1979-ben egy Nizza és Antibes közötti óriáshullám elsöpörte a tengerparti nizzai repülőtér egyik védőgátját, a szerencsétlenség 11 ember életét követelte. 2003-ban egy algériai földrengés okozta cunami a Baleári-szigeteken járt komoly anyagi károkkal.

A parlamenti jelentést követően megkezdődött a cunamikkal kapcsolatos adatok és megfigyelések feldolgozására szolgáló hálózat létrehozásának előkészítése. A francia belügyminisztérium és környezetvédelmi minisztérium összesen 14 millió eurót (3,85 milliárd forint) biztosított a cunamiriasztó központ létrehozására. Az intézmény helyét a Párizs közelében lévő Bruyeres-le-Chatel településen jelölték ki, itt a francia atomenergia hivatal (CEA), a francia tudományos intézményeket összefogó CNRS és a francia haditengerészet oceanográfiai szolgálatának szakértői elemzik majd folyamatosan a befutó adatokat.

Jelenleg az illetékesek szerint több mint 30 perc szükséges ahhoz, hogy a hatóságok dönteni tudjanak a cunamiriasztás kiadásáról, ezt az időt a CENALT működésének megkezdésével 15 percre szeretnék csökkenteni. Francois Schindelé, a CEA szakértője elmonta az AFP-nek, hogy amennyiben egy Algéria közelében bekövetkező földrengés váltana ki cunamit, a hullám 70 perc mulva érné el a francia partokat.

A Földközi-tenger térségében tapasztalt földrengések legfeljebb 3 méteres óriáshullámot alakíthatnak ki, de az is óriási pusztításra lenne képes - mondja Michel Villeneuve, a CNRS kutatási igazgatója. A partmenti részek, a kikötők, a folyótorkolatok a leginkább veszélyeztetett helyek. Jelenleg három különböző tudományos állomáson végeznek külön-külön a tengerrengésekre vonatkozó megfigyeléseket. A jövőben a veszélyeztetett övezetekben riasztórendszereket - szirénákat és elektronikus figyelmeztető táblákat - létesítenek. A CENALT 2012 első hat hónapjában kísérleti teszteket végez, a második félévben már teljes üzemben működik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Nem használják többé Fukusima 1-es számú atomerőművét

Nem használják többé a japán Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőművét, amelynek reaktoraiban a… Tovább olvasom