Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Csavarok akadályozták a munkát a világűrben

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép asztronautái az új csillagászati megfigyelőmodul szerelése közben ütköztek akadályba.

Hibás csavarok akadályozták a szerelést a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az Endeavour amerikai űrrepülőgép asztronautái az új csillagászati megfigyelőmodul szerelése közben ütköztek akadályba közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban, de végül megoldották a problémát.

Az Endeavourrel az ISS-re szállították az űrállomás utolsó nagyobb darabjait, a Tranquility modult és a rászerelendő Cupola nevű obszervatóriumot. A megfigyelőszobát azonban először ideiglenesen a másik felére kellett erősíteni a Tranquilitynek, mert együtt csak így fértek be az ISS teherdokkjába.

Az űrhajósok feladata az volt, hogy az áthelyezést elvégezzék. Jeffrey Williams űrállomás-parancsnok elkezdte meglazítani a tartócsavarokat, de több csavar is megszorult. Emiatt egy időre felfüggesztették a munkát. A misszióirányító központ irányításával és egy robotkar segítségével végül sikerült a művelet, majd a felszerelés is a másik oldalon. Egy kis időre fennakadást okozott egy elektromos csatlakozókábel, de ezt a gondot is megoldották.

A 18 tonna tömegű, 7 méter hosszú és 4,5 méter széles, henger alakú Tranquility (Node-3) modul lényegében egy új helyiségként fogja segíteni az ISS hatfős állandó személyzetének kiszolgálását; lesz benne vizesblokk, oxigéngenerátor, légtisztító berendezés, vízkeringtető rendszer. Nevét a modul a Holdon található Tranquility-tengerről kapta, ahol 1969-ben leszállt az első embereket a Holdra szállító Apollo-11 űrhajó.

Az olasz gyártmányú Cupola egy másfél méter magas és majd 3 méter széles, boltozatos felépítésű obszervatórium. Hét ablaka van, hat az oldalán, egy pedig maga az építmény "teteje". Így a benne tartózkodó űrhajósoknak panorámaszerű kilátásuk lesz a világűrre. A következő két űrséta során, kedden, illetve szerdán hajnalban az asztronautáknak üzembe kell helyezniük a Tranquilityt.

Olvasóink írták

  • 1. exodus 2010. február 15. 14:53
    „Aki kíváncsi rá, itt megtekinthető az égi kilátó kupolája:
    http://www.urvilag.hu/article.php?id=3714”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy katonai helikopter Jemenben

A szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Tovább olvasom