Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Csalódás a magyarok szereplése

"Nagyon kellemetlen csalódás" a Fidesz számára a szlovákiai magyar kisebbség szavazásának eredménye - vélekedett kedden a Sme című szlovák liberális napilap.

A Fidesz "nagyon közeli, szinte szervilis" szövetségese (Magyar Koalíció Pártja) nem került be a parlamentbe, s a magyarokat a törvényhozásban olyan párt (Híd) fogja képviselni, "amelyről a Fidesz arrogánsan tudomást sem vett" - mutat rá az újság. Megjegyzi: érdekes lesz figyelemmel kísérni, hogyan keresi majd az egymáshoz vezető utat a Fidesz és a Híd.

Úgy véli, azért nem lesz az olyan nehéz, mert Bugár Béla, amikor még az MKP élén állt, Orbán szövetségese volt, s majdnem olyan hévvel támogatta a Fidesz politikáját mint Csáky. Tekintettel a Híd szlovák szavazóira és képviselőire, Bugárnak most sokkal óvatosabbnak kell majd lennie a Fidesszel szemben.

"A szlovákiai választások eredménye azonban mélyebb sikertelenséget jelent a Fidesz számára, nem csupán azt, hogy szövetségesi politikája csődöt mondott és ezt be kell majd ismernie" - mutat rá Peter Morvay, a szerző.

"Ez részben annak a politikának a csődje is, amely abból indul ki, hogy a határon túliak megelégednek a jelképes gesztusokkal, a nacionalista jelszavakkal és a kiválasztottaknak juttatott pénzekkel. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar kisebbségeket nem lehet Budapestről irányítani, s hogy az éppen hatalmon lévő magyar kormánnyal fenntartott jó kapcsolatoknak a kisebbségi magyarok szavazására korlátozott a hatása. Sőt ellentétes hatást is kiválthat, attól függően, hogyan viselkedik az adott kormány" - vélekedik Morvay.

"Megmutatkozott, hogy a kisebbségi magyarok mentalitását nemcsak az MKP központjában, de Pesten sem ismerik, amikor azt hiszik, hogy számukra a kettős állampolgárság és a zászlólengetés fontosabb, mint a nyugodt élet és sikerlehetőség ott, ahol élnek. Ez jól mutatja, hogy a valós élettől mennyire távol áll a Kárpát-medencében élő magyar nemzet politikai és mentális egységéről alkotott elképzelés" - zárja írását a Sme.

Olvasóink írták

 • 8. Krisztácska 2010. június 18. 13:33
  „Számomra meg az volt csalódás,hogy az Orbánnak a legnagyobb problémája a kettős állampolgárság volt!!!
  Rémes egy alak!! Szerintem inkább törődne a családi pótlékkal ... aztán meg óbégat,hogy fogy a magyar!”
 • 7. meir 2010. június 17. 07:50
  „6-os!!
  -haaaaaat rolam mar mondtak sokmindent csak "szoclib"-ot nem!!!
  az meg erdekes lenne nagyon!! az IRGUN utan???
  ma is tagja vagyok az Irgun utod szevenek,az "Etzel"-nek!!!-az meg minden csak szoclib nem!!”
 • 6. galamblelkü 2010. június 16. 09:46
  „Komoly üzenete van ennek a választásnak.A már szlovák Morvay Péter cikkéből is kitünik-bár nem mondja ki-a többség az asszimilációt választotta.Az ismerőseimnél már otthon sem beszélnek magyarul,a gyerekek szlovák iskolába járnak.Elegüg lett a 2.rendüségből.Nem ,nem Orbán miatt van ez igy,ha igy lenne könnyü lenne orvosolni.A pártszakadás 2004 után már jelezte.Azért Őnöknek szoclib polgártársaim komoly érdemeik vannak ebben.”
 • 5. meir 2010. június 16. 08:00
  „az MKP koszonheti az Orbannak a vereseget!!!
  hogy miert??
  tessek csak visszagondolni a Szlovak valasztasdok elotti Orban szozatokra!!
  Nana,hogy azok a Magyarajkuak,akik Szlovak allampolgarok,arra Nem voltak kivancsiak!! Ertheto okokbol !!”
 • 4. háté 2010. június 15. 21:47
  „Itt egy világos magyarázat!

  Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt vezetője így ír a szlovákiai parlamenti választásokról:
  A tény, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szombati szlovákiai választásokon elbukott, a belőle kiszakadt, majd a szlovákság felé hajló Híd-Most párt viszont bejutott a szlovák parlamentbe, Csáky Pálnak katasztrófa, Bugár Bélának pedig diadal. A Kárpát-medencében működő nemzeti irányultságú politikai erőknek viszont olyan kijózanító balsiker, ami újra vágányra állíthatja az autonómiakövetelők és a nemzeti integráció elkötelezettjeinek már-már leállni látszó, némelyek szerint kisiklott mozdonyát.

  Kezdjük az elején.
  Meg kell mondani: Csáky Pál a nemzeti vonalon van, de a kormányzati felelősségvállalás és ezzel az autonómia vonatkozásában ingatag álláspontot képvisel. Bugár Béla viszont nyíltan odaállt a nemzeti integrációt, ha nem is ellenzők, de mellőzők táborába. Az autonómiáról pedig nyíltan lemondott.
  Objektív elemzők bizonyára megállapíthatják: mindezt figyelembe véve Bugár volt az, aki világosabb programmal lépett fel a magyar választók előtt. Csáky nemzeti ügyekben tanusított bizonytalankodása viszont - tetézve azzal, hogy nem állt ki egyértelműen a magyar autonómia mellett - a különben is megfélemlített magyar szavazókban inkább a veszély kínos érzetét erősíthette, mintsem a fényes jövő képzetét.
  Ha valamiben nem szabad kételkednünk, akkor az a hangulati válság, ami a felvidéki magyar szavazókat elfoghatja most, amikor szembesültek a közösség belső félelmeinek számokban is kifejezett bizonyítékával. Most kell segíteni a felvidéki magyarokat! Nem üres lózungokkal, amilyeneket a választási előkészületek során az egypártoktól hallhattak, hanem a valódi perspektívák közös felkutatásával, azok felmutatásával. Mert a játék, ha ez nem is annyira szembetűnő, mindannyiunk bőrére megy.

  A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) tapasztalata az, hogy a magyar párt az effajta belső válságon akkor lehet úrrá, ha a politikai történéseket bizonyos idő kontinúumban és az autonómia prizmáján keresztül nézi. Nekünk mindig ez volt a kapaszkodó, meg az, hogy a ,,kormányzati felelősségvállalás" igényét soha nem helyeztük az autonómiakövetelések elé.
  Persze ez a hozzáállás nem univerzális orvosság. A magyar nemzet egészére kiható válság kezeléséhez átfogó, a nemzeti integráció szükségességére alapozott stratégia hozhat csak gyógyírt. Mert gyógyír van, csak bátran fel kell kutatni.

  Hiba lenne azt hinni, hogy Bugár diadala kiút lehet, akárcsak a felvidéki magyarok számára is. A szolgaság az bizony szolgaság. Mégha a győzelmi mámorban valaki azt hinné is, hogy a ,,kormányzati felelősségvállalás" megoldás lehet mind a közvetlen részvevőknek, mind a nemzetrész egészének.
  Hogy mi a végső tanulság az MKP bukásából? Az mindenképpen, hogy a Kárpát-medencében működő magyar kisebbségi pártok a 21. században nem játszhatják meg, hogy egyenlő távolságra vannak Budapesttől és a szomszédországok fővárosaitól is.
  Fel kell ismernünk, nekünk, a kisebbségben élő magyaroknak, hogy a nemzeti együttműködés rendszere a kettős állampolgárság és tényleges autonómia pillérein nyugszik. Akkor is, ha ez a felismerés ,,közelebb sodor bennünket" Budapesthez. A nemzeti integrációnak ugyanis nincs alternatívája. Azaz van: a gyorsabb, vagy lassúbb beolvadás és az örökös kengyeltartó szerepének a vállalása. Ami semmiképpen sem demokratikus megoldás.
  A választási bukás az MKP számára - átmenetileg mindenképpen - katasztrófa. A nemzet egésze számára azonban megélhetővé teszi a szolidaritást. S tovább erősítheti a nemzeti felemelkedés alapjait.

  Felvidék Ma”
 • 3. Jandex 2010. június 15. 20:27
  „2. hozzászólás pisti83
  Tévedsz,szívtak a viki miatt reggel,délben este! Meghálálták! Ismerőseim remélik,hogy ezután nem megy hozzájuk viki keverni!!!”
 • 2. pisti83 2010. június 15. 12:47
  „Az hogy a Hídra szavaztak inkább a szlovákiai magyarok és nem az MKP-re szerintem a magyar politikához semmi köze. Ahogy a cikk is megállapítja a Fidesz Bugárral is jól együtt működött míg ő vezette az MKP-t. Az okok inkább ott keresendők, hogy a Híd-Most inkább fiatalosabb , lendületesebb és Bugár Béla is sokkal népszerűbb mint Csáky mint a magyarok mint a szlovákok körében.”
 • 1. akinemfél 2010. június 15. 11:58
  „Pontosan így van,ahogy a cikk írja. A cím nem illik a cikkhez. Ezzel végetért a "nagy baj van a szlovákokkal" fejezet. Jo fejek a szlovákok. Nem csoda,hogy annyi vegyes házasság kottetik ma Szlovákiában szlovákok és magyarok kozott,és élnek egyutt boldogan...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivan Gasparovic pártelnökökkel tárgyal

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök megbeszéléseket kezdeményezett a hétvégi választások… Tovább olvasom