Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Családtámogatást, minimálbért növelne a Fico-kormány

Szlovákia - Családtámogatási reformra készül a Robert Fico vezette szlovák kormány: növelnék a különféle juttatásokat, és az eredeti elképzelésekkel ellentétben nemcsak az elsőszülött gyermek, hanem a második és a harmadik születésekor is csaknem 200 ezer forint egyszeri juttatásban részesülhetnének a szülők.
A Fico vezette legerősebb szlovák kormánypárt, a szociáldemokrata Smer hangsúlyozza, ezzel újabb lépést tesz a szociális állam megteremtése felé. Eddig a szülők minden egyes gyermek születésekor 4560 korona (vagyis csaknem 35 ezer forintos alkalmi juttatásra voltak jogosultak.

A Smer kezdetben csak az első gyermek esetében növelte volna 25 ezer koronára (körülbelül 194 ezer forintra) az egyszeri támogatást. Emiatt azonban a jobboldali ellenzék részéről számos kritika érte a Smer mellett a néppárti jellegű Vladimír Mečiar Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmából és Ján Slota jobboldali Szlovák Nemzeti Pártjából álló koalíciót.

A Fico-párt felügyelete alá tartozó szociális tárca szerint a növelendő jutattás éves szinten az eddigihez képest 495 millió koronás (alig 3,6 milliárd forintos) többletkiadást jelent majd az öt és fél millió lakosú ország számára. Fontos előfeltétel, hogy a szülők egyetlen gyermeke sem lehet állami gondozásban, gyermekotthonban. Ezzel arra, a társadalom körében meg-megfogalmazódó bírálatra reagálnak, hogy az ilyen emelt összegű juttatás a roma lakosságnak kedvez.

Északi szomszédunknál a minimálbért is növelnék 8100 koronáról a nagyjából 70 ezer forintnak megfelelő 9000 koronára. Ez a kormánypártok szerint méltóbb anyagi helyzetbe hozza a legkisebb jövedelemmel rendelkezőket, az ellenzék és a szakértők egy része azonban arra figyelmeztet, hogy sok olyan ember veszítheti el a munkáját, aki most ugyan szerződésesen kevesebbet, de ténylegesen, tehát "feketén" többet keres.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 ezer embert telepítenek ki a vihar miatt

Kína - Csaknem 400 ezer ember kitelepítését rendelték el egy vihar miatt Kínában - adta hírül az… Tovább olvasom