Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Csáky Pál lemondását követeli a szlovákiai MKP

Csáky Pálnak távoznia kellene a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) éléről - ennek a véleményének adott hangot a párt két befolyásos politikusa kedden a szlovák sajtóban. Azért követelik Csáky lemondását, mert állítólag Robert Fico kormányfő elé terjeszett egy olyan kérelmet, amellyel a pozsonyi Madách-Posonium magyar könyv- és lapkiadó egymillió korona - vagyis nagyjából nyolcmillió forintnyi - támogatást kér a szlovák államtól. Ez a kiadó tervezi megjelentetni Csáky egyik kéziratát.
Az előző pártelnök, Bugár Béla állítása szerint Csáky a levelet azon a találkozón mutatta be Ficónak, amelyen a magyar párt egyes politikusai a miniszterelnökkel és az annak pártjához tartozó Pavol Paška ((ejtsd: pavol paska)) házelnökkel egyeztettek a Lisszaboni Szerződés megszavazása előtt. Csáky ezt - miként a találkozó tényét is - tagadja. Simon Zsolt volt agrárminiszter, az MKP képviselője a Hospodárske noviny ((ejstd: hoszpodárszke novini)) gazdasági napilapnak azt nyilatkozta: Csáky ártott a párt jó hírnevének, mert a támogatási kérelemmel egyéni érdekeit a pártérdekek elé helyezte. Simon úgy fogalmazott, ha Csákynak van jelleme, távozik az MKP éléről. A magyar párt pozsonyi kerületi elnöke, Mede Vencel a Sme című napilap online változatának kifejtette: ha Csáky nem mond le önként, kezdeményezni fogja az MKP rendkívüli közgyűlésének összehívását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzi az kisebbségi autonómiát a vajdasági kormányfő

A vajdasági kormányfő a nemzeti kisebbségek területi autonómiája ellen foglalt állást kedden. Bojan Pajtics a magyarok lakta Zentán kijelentette, hogy a tartományt nem szabad "felszabdalni". Szerinte az ilyen törekvések tették tönkre az országot. Tovább olvasom