Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Civileket fegyvereztek fel Líbiában

A Moammer el-Kadhafi líbiai elnökhöz hű erők civileket fegyvereznek fel, hogy azok ellenőrző pontokat létesítsenek és járőrözzenek Tripoliban, az észak-afrikai ország fővárosában.

Kadhafi előző nap bejelentette: szükség esetén minden fegyverraktárt megnyitnak, hogy felfegyverezzék a lakosságot. Híveit pedig felszólította, álljanak készen arra, hogy harcoljanak "Líbiáért, a méltóságért és az olajért". Egy szemtanú szombaton elmondta: látta, hogy Kadhafi hívei bementek a rendszer alapját jelentő "forradalmi bizottságok" egyikének épületébe, s onnan fegyverekkel jöttek ki. Hozzátette: a kormányzat kocsit és pénzt ajánl minden támogatónak, aki legalább három embert hoz magával, hogy azután a rendszert védelmezzék. Más helyi lakosok arról számoltak be, hogy teherautókon ülő, automata fegyverekkel felszerelt civilek járőröznek az utcákon. Sokan közülük fiatalok, sőt kamaszok.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a legtöbb tripoli lakos szombaton otthonában maradt, rettegve a felfegyverzett csoportoktól. Sok üzlet zárva maradt - azoknál a kenyérboltoknál pedig, amelyek mégis kinyitottak, gyorsan hosszú sorok alakultak ki.

Egy cseh szemtanú a CTK prágai hírügynökség anyaga szerint arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű fegyveres erők már csak Tripoli mintegy egynegyedét ellenőrzik, a főváros központját, ahol egy megerősített tábor van. Az illető szerint Kadhafi is innen irányítja fegyveresei akcióit.

Más beszámolók szintén arról szólnak, hogy Kadhafi csapatai feladják Tripoli egyes részeit. A biztonsági erők például öt napig tartó kormányellenes tüntetések után kivonultak a főként munkások lakta Tadzsúra körzetből - mondták helyi lakosok az odalátogató külföldi tudósítóknak. Azt is közölték, hogy a fegyveresek még ezt megelőzően, szombatra virradóra tüzet nyitottak azokra a tiltakozókra, akik a negyedből a városközpontban lévő Zöld térre akartak vonulni, s megöltek legalább öt embert. Az egyik áldozat szombati temetésén több ezren vettek részt, s ez az esemény gyorsan Kadhafi-ellenes tüntetéssé alakult át.

Ami az ország más részeit illeti, a Kadhafi-rezsim helikopterekkel érkezett zsoldosai lőtték a társaik temetésén részt vevő tüntetőket Miszrátában, Líbia harmadik legnagyobb városában - közölte az AFP francia hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva szombaton.

Az illető szerint két helikopter vitte a zsoldosokat a Tripolitól mintegy 150 kilométerre keletre lévő városba.

Az elmúlt napokban heves harcok voltak Miszrátában a tüntetők és a Kadhafi-rendszer hívei között, akiket több szemtanú szerint "afrikai zsoldosok is támogatnak". Pénteken egy helyi lakos közölte, hogy a várost elhagyták a Kadhafihoz hű erők, ugyanakkor összecsapások voltak a közeli légitámaszpontnál, ahol harminc felkelő életét vesztette. Egy másik hírügynökségi jelentés szerint a Kadhafi-párti csapatok harckocsikkal támadták a lázadók által ellenőrzött stratégiai területet, s egy részét sikerült is visszafoglalniuk. A harcokban a felkelők elfogtak egy dandártábornokot, de a Kadhafi-párti erők is ejtettek foglyokat, s most egy esetleges fogolycseréről zajlanak a tárgyalások.

Barack Obama amerikai elnök egyébként pénteken aláírta azokat a líbiai kormány elleni szankciókat, amelyeket a Fehér Ház helyezett kilátásba a nap folyamán.

Az egyoldalú pénzügyi szankciók alapvetően Kadhafi ezredesre és családjának néhány tagjára (az elnök három fiára és a lányára), valamint a kormányzati vezetőkre terjednek ki, az egyszerű líbiai állampolgárok kintlévőségeit nem érintik.

Az elnök azután hagyta jóvá a büntetőintézkedéseket, hogy pénteken több száz amerikai állampolgárt sikerült kimenekíteni Líbiából. A Fehér Ház indoklása szerint a szankciókat azért vezették be, mert a tripoli kormányzat továbbra sem hagyott fel az erőszakcselekményekkel.
Szombaton egy telefonbeszélgetés során Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök egyetértett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a lehető legrövidebb időn belül kemény szankciókat kell hoznia a líbiai rendszer ellen. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ugyanakkor az esetleges ENSZ-szankciók ellen foglalt állást, arra figyelmeztetve, hogy azok jobban sújtanák a líbiai népet, mint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerét. S arra is célzást tett, hogy szerinte a nemzetközi közösséget nem annyira a líbiaiak, mint inkább az észak-afrikai ország olajtartalékai miatti aggodalom vezérli.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szombaton azt mondta: úgy tűnik, Kadhafi kezéből kicsúszott a líbiai helyzet irányítása.

Milliárdokat menekített Londonba az utóbbi napokban Kadhafi líbiai vezető - írta citybeli forrásokat idézve a szombati The Times. A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint Kadhafi a múlt héten összesen 3 milliárd fontnak (960 milliárd forintnak) megfelelő összeget helyezett el egy londoni magánvagyon-kezelő alapnál. A The Guardian, a legnagyobb baloldali liberális brit napilap szombati értesülése szerint pedig brit kormányilletékesek közvetlen kapcsolatot létesítettek a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztviselőivel, közölve velük, hogy vagy hátat fordítanak Kadhafinak, vagy emberiesség elleni bűncselekmények vádjával bíróság elé állítják őket, a líbiai vezetővel együtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiának még vannak támogatói

Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek még mindig vannak támogatói a világ vezető politikusai között:… Tovább olvasom