Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

CeBIT 2010 - Informatikus tudáshiány Európában

Öt éven belül súlyos informatikai tudáshiány elé nézhetnek az európai országok, ha az oktatási rendszer nem alkalmazkodik az információtechnológia (IT) fejlődési üteméhez - állítják szakemberek és politikusok a hannoveri CeBIT, számítástechnikai és távközlési kiállításon.
 
A BITKOM német szövetségi információs technológiai, távközlési és új média szakmai szervezet valamint a bonni székhelyű Empirica kutatócsoport az Európa digitális jövője címet viselő felmérése szerint 2015-re mintegy 384 ezer információ- és kommunikációtechnológiai szakember fog hiányozni a munkaerőpiacról, miközben a gazdasági szektorban mindössze 10 százaléknyi szükség van olyan munkavállalókra, akik nem rendelkeznek alapvető informatikai ismeretekkel.

"Európa jelentős versenyelőnyét veszítheti el azzal, ha nem használjuk ki teljes mértékben a digitális iparban rejlő képességeinket" - mondta Bridget Cosgrave, a digitális technikai iparágat képviselő DigitalEurope szervezet vezérigazgatója. Hozzátette, hogy: Európa számára égető kérdés a megfelelően képzett IT munkaerő képzése.

A digitális ipar közel 400 ezer új munkahelyet teremthet Európában a következő öt évben, amely elsősorban az e-kormányzatok, az e-oktatásnak és az e-kereskedelemnek lesz köszönhető. Az informatikát választó fiatalok száma azonban 2003 óta folyamatosan csökken, így a munkaerőpiacra is egyre kevesebb képzett szakember kerül.

Bernhard Rohleder, a BITKOM igazgatója szerint a helyzet Németországban a legrosszabb, ahol a gazdasági válság kellős közepén is mintegy 20 ezer képzett IT állás vár betöltetlenül.

Werner Korte, az Empirica szakértője elmondta ugyanakkor, hogy a gazdasági válság az IT szektort érinti a legkevésbé, a munkanélküliségi ráta ebben az iparágban 40-50 százalékkal alacsonyabb az átlagosnál.

Antonio Tajani, ipari és vállalkozási, Neelie Kroes, a digitális politikáért és Androulla Vassiliou, az oktatásért, kultúráért, illetve a többnyelvűségért felelős európai bizottsági biztosok közös közleményt fogalmaztak meg, amelyben Európa oktatási és szakképzési rendszerét teszik felelőssé azért, hogy az informatika iránt érdeklődő diákok száma nem tart lépést az iparág fejlődésének ütemével.

Az informatika iránti érdeklődés csökkenése a világ legrangosabb szakvásárának tekintett CeBIT látogatóinak számán is érezhető. A március 2-6. között nyitva tartó pavilonokból szemmel láthatóan hiányoznak a diákok korábbi nagy seregei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális bűncselekmények egy holland egyházi internátusban

Egy hollandiai szalézi internátus több papját és szerzetesét szexuális bűncselekményekkel vádolják… Tovább olvasom