Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Brit lapok a választásokról

Anglia - A szombati brit napilapok nagy része a belpolitika lehetséges fordulópontjának értékeli a csötörtöki helyhatósági választások eredményét, de egyúttal úgy vélik: Brown kormányfőnek van esélye arra, hogy újra helyrehozza a dolgokat.
Tény, hogy abban minden brit napilap egyetért: a konzervatívok újra jelentős politikai erőnek számítanak.
A Sun címlapja szerint a választási eredmények "jók az országnak, mert azt jelentik, hogy újra van egy komoly ellenzék". Az Independent arról ír, hogy a Tory párt elnöke, David Cameron ismét elfogadhatóvá tette a választók, különösen a fiatalok számára a konzervatívokat. A Tory párt tavaly szeptemberben ugyanis még 11 százalékkal állt a Munkáspárt mögött a közvéleménykutatási eredményekben. A csütörtöki angliai, walesi helyhatósági választásokon a brit kormányfő pártja, a Labour -Gordon Brown szavai szerint - "nagy ütést" kapott.

A Munkáspárt 4 évtizede nem szerepelt annyira rosszul, mint most. A brit közszolgálati média szerint a kormányzó Munkáspárt csupán a harmadik lett a konzervatívok és a liberális demokraták mögött, de nem szorosan, hanem nagyon is lemaradva. A BBC számításai szerint 44 százalékot kaptak a toryk, 25-öt a liberális demokraták, és csak 24-et a munkáspártiak. Ráadásúl a Munkáspárt még a londoni polgármester-választást is elbukta.

A Labour-párti Ken Livingston egyébként 8 év után távozik tisztségéből. Ezek után a London Evening Standard pénteki száma azzal a címmel jelent meg: "Vérfürdő Brown-nak", a Daily Mail pedig a Labour "Fekete Péntek"-jének nevezte a kudarcot. Mindezek alapján politikai elemzők szerint nagy valószínűséggel felvetik majd a kormányzó pártban, hogy Gordon Brown távozzon. A szombati lapok nagy része azonban úgy véli: a kormányfőnek van esélye, hogy tisztségében maradjon. Brown egyébként tavaly nyáron vette át a miniszterelnöki posztott Tony Blairtől, aki 10 évig volt kormányfő és egyúttal pártvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőséges hangok erősödnek a szerbiai választási kampányba

Borisz Tadics-ellenes plakátok jelentek meg péntek reggel Szerbia - Belgrád utcáin. A plakáton -… Tovább olvasom