Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Bóvli! - leminősítette Portugáliát a Moodyís

Rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától kedden a Moodyís Investors Service,
A Moodíys egyebek mellett arra a véleményére hivatkozott, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A nemzetközi hitelminősítő kedd esti londoni bejelentése nyomán kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti országoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolása van. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben. A Moodyís kedd este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa1"-es - vagyis befektetési ajánlású - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát. A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A kedden bejelentett leminősítés agresszív mivoltát mutatja, hogy az előző, "Baa1"-es hosszú távú portugál államadós-kockázati besorolás mindössze egy fokozatnyira volt a már elsőrendű befektetői "A" kategóriától, a Moodyís által most megadott "Ba2"-es hosszú távú osztályzat viszont két fokozattal gyengébb a már csak közepes befektetői megítélést tükröző, de még befektetési ajánlású "Baa" sáv alsó szélénél, a "Baa3"-as szintnél is.

A Moodyís Magyarország hosszú futamidejű kormányadósságára "Baa3" osztályzatot tart érvényben, vagyis az új portugál besorolás a Moodyís nyilvántartásában két fokozattal rosszabb a magyar szuverén adósosztályzatnál. A portugál leminősítéshez fűzött kedd esti londoni elemzésében a hitelminősítő az osztályzatrontás és a negatív kilátás fő okai között kiemelte: véleménye szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Portugália újból külső finanszírozásra szorul, mielőtt visszatérhetne a magántőkepiacra. A Moodyís szerint annak az esélye is növekszik, hogy az újabb pénzügyi segítség egyik előfeltétele a magánszektorbeli hitelezők részvétele lesz.

A leminősítés fő okai között említette a hitelminősítő azokat az "egyre növekvő" aggodalmakat is, hogy Portugália nem tudja majd teljes mértékben végrehajtani azt a hiánycsökkentő és adósság-stabilizáló programot, amely az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezményben szerepel, tekintettel azokra a "félelmetes kihívásokra", amelyeket a kiadáscsökkentés, az adóelőírások betartatásának erősítése, a gazdasági növekedés beindítása és a bankrendszer támogatása jelent az ország számára. A Moodyís felidézi, hogy az EU/IMF-program alapján 2013-ig a hazai össztermék 3 százalékára kellene csökkenteni a portugál államháztartási hiányt, amely tavaly még 9,1 százalékos volt. A cég szerint növekszik annak a valószínűsége, hogy Portugáliának 2013 második feléig sem sikerül megfizethető kamatszintek mellett tőkepiaci finanszírozáshoz jutnia, és ebben az esetben - a mostani program kifutásával - újabb hivatalos pénzügyi segítség válik szükségessé. Ehhez szükséges lehet a portugál adósság jelenlegi befektetőinek részvétele is, annak arányában, hogy a portugál adósság mekkora hányada jár éppen le - áll a Moodyís keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez utóbbi fejlemény elriaszthatja az újabb magánszektorbeli befektetéseket a portugál adósságba, még tovább csökkentve annak valószínűségét, hogy Portugália egyhamar visszaszerezheti piaci hozzáférését fenntartható kondíciók mellett. A Moodyís mindazonáltal kiemeli, hogy a "Ba2"-es portugál szuverén adósosztályzat az esetleges adósságátrendezés jóval kisebb kockázatát tükrözi, mint a cég által Görögországra érvényben tartott "Caa1"-es besorolás. A Moodyís a múlt hónap elején süllyesztette agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a "Caa1" szintre Görögország államadósi besorolását, arra hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának. Néhány nappal később egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard Ú Poorís szintén egyszerre három fokozattal "CCC" szintre - a Moodyís görög osztályzatánál egy fokkal mélyebbre - rontotta Görögország hosszú távú államadós-besorolását. Az SÚP lépése nyomán jelenleg Görögországé a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata. A Standard Ú Poorís azzal indokolta a görög leminősítést, hogy jelentősen megnőtt a kockázata a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2011. július 06. 08:01
    „Kedvenc vezetőnktől tudjuk, hogy ezek a hitelminősítők a kommunisták és az imperialista karvalytőke kezében vannak - nem úgy mint Magyarország - ezért semmit nem jelent amit mondanak. Hajrá Portugália, hajrá portugálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 10 ezer amerikai katona maradhat Irakban jövőre

A washingtoni Fehér Ház hajlandó arra, hogy jövőre több mint 10 ezer katona maradhasson Irakban -… Tovább olvasom