Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Bombázásra emlékeztek a szerbek

Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök azt mondta hétfőn, hogy Szerbiát kilenc évvel ezelőtt azért bombázta a NATO heteken át, hogy végül létrehozzák az első NATO-államot.
A nacionalista politikus minderről két helyi hírügynökségnek beszélt, a bombázások kilencedik évfordulójának alkalmából. Kostunica szerint, akárcsak korábban a Balkánra érkező idegen hatalmak, a NATO is el fog tűnni Koszovóból.1999-ben, március 24-én este 7 óra 45 perckor kezdődött meg a NATO Jugoszlávia elleni akciója. A bombázáshoz azonban nem volt ENSZ fölhatalmazás. Az Észak-Atlanti Szövetség azért döntött a lépés mellett, hogy megakadályozza a jugoszláv hadsereg koszovói akcióját. Az akkori elnök, Szlobodan Milosevics ugyanis kemény megtorlásokat hajtott végre a helyi albánok ellen, akik függetlenségükért harcoltak.
A 11 hétig tartó bombázásokban hidakat, olajfinomítókat, kormányzati, rendőrségi és katonai épületeket semmisítettek meg a NATO gépei. Emellett kórházakat, házakat, iskolákat is találat ért. A bombázások végén az NATO vette át a tartományban a közigazgatás irányítását. Koszovó ugyanakkor papíron Szerbia része maradt. A zömmel albánok lakta tartomány február 17-én, egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét. Ezt Belgrád nem hajlandó elismerni. A szerb kormány is Koszovó miatt bomlott fel március elején. A kormánykoalícióból kilépett Kostunica pártja. A balkáni országban május 11-én tartanak előrehozott választásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megzavarták az olimpiai láng meggyújtását

Ünnepélyesen meggyújtották és útjára indították az olimpiai lángot. Tüntetők zavarták meg a… Tovább olvasom