Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Bizalmas iratokat lopott? - házi őrizetbe helyezték a pápa komornyikját

Piero Bonnet vatikáni vizsgálóbíró ideiglenesen házi őrizetbe helyezte Paolo Gabrielét, a pápa volt személyi inasát.
Majdnem hatvan nap után szombaton elhagyta a vatikáni csendőrség fogdáját Paolo Gabriele, XVI. Benedek személyi inasa, akit a Vatileaks botrány miatt május 23-án tartóztattak le bizalmas szentszéki dokumentumok eltulajdonításáért.

Piero Bonnet vatikáni vizsgálóbíró ideiglenesen házi őrizetbe helyezte Paolo Gabrielét, a pápa volt személyi inasát - jelentette be Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő.

Gabriele a vatikáni csendőrség fogdájából abba a vatikáni lakásba tért vissza, amelyben május 23-ig élt feleségével és gyerekeivel a pápai állam területén. Otthonát kizárólag a vatikáni vizsgálóbíró által megszabott feltételek szerint hagyhatja el, és nem érintkezhet a családján kívül senkivel - hangoztatta a vatikáni szóvivő. Lombardi hozzátette, hogy a komornyik elleni eljárás folytatásáról a következő napokban várható döntés. A vatikáni ügyész lopással vádolja Gabrielét.

A vatikáni vizsgálóbíró dönt arról, hogy a volt komornyikot bíróság elé állítják-e vagy felmentik. Ha a vatikáni bíróság elé állítják, a tárgyalás kezdete késő ősszel várható - közölte a vatikáni szóvivő. Lombardi hangsúlyozta, hogy Gabriele továbbra is az ügy egyedüli vádlottja.

Miután a komornyik elhagyta a vatikáni fogdát, ügyvédei első alkalommal nyilatkoztak a sajtónak. Carlo Fusco és Cristiana Arru elmondta, hogy védencük teljes mértékben együttműködött a vatikáni hatóságokkal. Megerősítették, hogy Gabriele egyedül cselekedett nem pénzért tette, nem állt mögötte sem Vatikánon belüli, sem Vatikánon kívüli hálóza. Stressz alatt cselekedett, de jó szándék és belső indíttatás vezérelte. Segíteni akart a pápának az egyház megtisztításában - fogalmaztak az ügyvédek. Hozzátették, hogy Gabriele megbánta, hogy tettével fájdalmat okozott a pápának, és bocsánatot akar kérni XVI. Benedektől.

Az ügyvédek kijelentették, meggyőződésük, hogy Gabrielét a Vatikánban bíróság elé állítják. A pápa személyi inasát május 23-án tartóztatták le a Vatikánból az olasz sajtónak január óta kiszivárogtatott titkos dokumentumok miatt.

Olasz sajtóértesülések szerint a komornyik lakásában többládányi dokumentumot találtak, amelyeket Gabriele állítólag a pápa dolgozószobájából vitt el. Ezt az információt a Vatikán tagadta.

A Vatikán azokat a sajtóhíreket is cáfolta, hogy Gabriele a Vatikánban dolgozó bíborosok vagy más egyházi személyek parancsára cselekedett volna.

Gabrielét a vatikáni fogdában töltött csaknem két hónap alatt többször kihallgatták, de kijelentéseinek tartalmát a Vatikán nem közölte
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin aláírta a külföldi ügynökökről szóló törvényt

A törvényt be nem tartó nem kormányzati szervezeteket az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtják,… Tovább olvasom