Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Benzines palackokkal tüntettek a diákok Athénban

Mintegy hétezer diák és tanár tüntetett csütörtökön Athénban a konzervatív görög kormány oktatási reformterve ellen, amelyről néhány héten belül szavaz a parlament.
A botokkal és benzines palackokkal felszerelkezett tömeg a törvényhozás épülete elé vonult. A tiltakozók szemeteskonténereket gyújtottak fel, utcai burkolóköveket szedtek fel, összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázgránátokat vetettek be. Három rendőr megsebesült.

A kormány érvelése szerint tervezett reformjával a felsőoktatási intézmények versenyszellemét kívánja erősíteni, az egyetemek és főiskolák gazdasági, illetve adminisztratív autonómiáját igyekszik kiszélesíteni.

A tüntetők a reformtervek közül elsősorban azt kifogásolják, amely alkotmánymódosítás útján megszüntetné az állam kizárólagos jogát felsőoktatási intézmények fenntartásához. Ha a parlament ezt jóváhagyja, úgy a jövőben magánegyetemek is létesülhetnek Görögországban. A diákság sérelmezi, hogy a reform eltörölné az úgynevezett menedékjogi passzust is. Ez utóbbi értelmében a rendőrök nem tehetik be a lábukat az egyetemek és intézményeik területére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2020-ra jósolják a katasztrófát klímakutatók

Klímakutatók szerint az emberiségnek gyorsan kell cselekednie, mert már csak 2020-ig van idő egy… Tovább olvasom