Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Bekérették a Külügyminisztériumba az iráni nagykövetet

Magához kérette az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét Iklódy Gábor szakállamtitkár, politikai igazgató szerdán - közölte az MTI-vel a külügyi szóvivő.
A találkozón, amelyre az EU-elnökséggel egyeztetett közös tagállami fellépés keretében került sor, a politikai igazgató visszautasította azt az iráni vádat, mely szerint egyes uniós tagállamok az iráni elnökválasztással kapcsolatban beavatkoztak volna Irán belügyeibe - írta közleményében Mátrai Zsuzsanna.

Tájékoztatása szerint a szakállamtitkár hangsúlyozta, az EU-tagállamok joga, hogy az egyetemes demokratikus normák érvényesülése tekintettel nyilatkozzanak az aggodalomra okot adó iráni helyzetről. Iklódy Gábor azt is szóvá tette, hogy az iráni hatóságok feladata eloszlatni a választásokkal kapcsolatban Iránban megfogalmazódott kételyeket, és biztosítani a véleménynyilvánítás szabadságát.

A tiltakozóknak joguk van a békés demonstrációra - emelte ki a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy Magyarországot aggasztják a médiát, a sajtó munkatársait korlátozó intézkedések. A külügyi szóvivő közleménye szerint a politikai igazgató szólt arról is, hogy a nukleáris kérdésben a nemzetközi közösség mielőbbi érdemi választ vár Irántól konkrét tárgyalási javaslataira. "Úgy véljük, Iránnak is jól felfogott érdeke" az időhúzás elkerülése, és a tárgyalási folyamat mielőbbi beindítása, konkrét eredmények elérése - mondta a szakállamtitkár Ali Reza Irvas iráni nagykövetnek.

A Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztását eredményező, vitatott június 12-i iráni elnökválasztás után zavargások törtek ki az országban, amelyeknek sok halálos áldozata és sebesültje volt. Az iráni hatóságok az utóbbi hónapokban különös szigorral lépnek fel azon sajtótermékek és újságírók ellen, akik támogatják a júniusi választás tisztaságát vitató mozgalmakat: a zavargásokban bűnrészességgel megvádolt újságírókat őrizetbe vették, és sokukat azóta is fogva tartják. Kedden további három, kisebb példányszámú ellenzéki lapot tiltottak be.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2009. október 09. 10:18
    „Szerintem ésszerűbb lett volna mindezt uniós szinten elmondani az Iránnak. Mi Iránhoz képest egy icipici ország vagyunk (gazdaságilag is). Ezért a mi véleményünk rájuk aligha van hatással, viszont ronthatja a velük való gazdasági együttműködés esélyét - ennek pedig elsősroban mi lennénk kárvallotjai.”
  • 1. janika 2009. október 08. 06:53
    „Biztos elmondja neki, hogyan kell az újságírókat hatásosan a hatalom mellé állítani és az olvasóknak hazudni jó nagyokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elrabolt afgán műkincsek egy része hazatért Kabulba

Az elrabolt műkincsek egy része hazatért Kabulba, közülük több száz tárgyat az Afgán Nemzeti Múzeum… Tovább olvasom