Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Barroso a kételyek eloszlatását várja a magyar hatóságoktól

A médiatörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdések megvilágítását, továbbá a kételyek eloszlatását reméli a magyar hatóságok részéről José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Szerdai, más témájú brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva az elnök bizonyosságát fejezte ki, hogy erről a témáról szót ejtenek Orbán Viktor miniszterelnökkel pénteken Budapesten tartandó találkozójukon.

A Barroso-bizottság és a kormány a magyar soros EU-elnökség első nagyszabású eseményeként tart egyeztetést a magyar fővárosban.
Kijelentette: nem lehet előre ítélkezni a törvényről folytatott konzultációk eredményeiről.

A sajtószabadság alapvető, szent érték az Európai Unióban - szögezte le a bizottsági elnök.

Emlékeztetett arra: a bizottság már az előtt kifejezte bizonyos aggodalmait a magyar törvénnyel kapcsolatban, hogy panaszok érkeztek arról, illetve a sajtóban fontos üggyé vált. A felelős biztos levelet is írt ez ügyben a hatóságoknak - emelte ki.

Barroso hangoztatta, hogy a bizottságnak jó kapcsolatai vannak a magyar hatóságokkal.

Azt is kijelentette: világosan le kell szögezni, hogy egyelőre nincs szó uniós jogsértési eljárásról. Megismételte, hogy a témában folytatott vizsgálódások, konzultációk eredményeit nem lehet és a bizottság nem is kívánja megelőlegezni.

A bizottság abból indul ki, hogy minden EU-tagország tiszteletben tartja a demokrácia alapszabályait - hangoztatta Barroso.
Emlékeztetett arra, hogy bizonyos témákról, köztük a válságadókról már október óta konzultációkat folytatnak magyar partnereikkel.
Az érintett kérdések egy része nagyon összetett és érzékeny, és a bizottság "a teljes bizonyosság igényével" kívánja áttekinteni jogi szempontból a szabályokat - fejtette ki.

Olivier Bailly, az uniós végrehajtó testület szóvivője előzőleg megerősítette, hogy a bizottság megkapta a magyar médiatörvény angol fordítását és az ahhoz fűzött kormányzati tájékoztatást.

Érdemben azonban egyelőre nem tudott reagálni a dokumentum tartalmára, amelyet - mint mondta - jelenleg már tanulmányoznak.

Neelie Kroes, a médiaügyekért is felelős EU-biztos karácsony előtt levelet intézett a budapesti kormányhoz, amelyben több aggodalmat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. Magyar részről már küldtek egy előzetes választ, amely szerint a szabályozás összhangban van az uniós előírásokkal. Most a részletes magyar válasz érkezett meg, a törvény hiteles angol fordításával együtt - adta értésre a szóvivő, megerősítve azt is, hogy a szöveg vizsgálata akár hónapokig is eltarthat.

A szóvivő megerősítette, hogy a bizottság továbbra is arra számít: a magyar EU-elnökség sikeres lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy tonna, üvegházban nevelt marihuanát foglaltak le

Négy tonnányi, üvegházban termesztett marihuanát foglalt le a rendőrség a Kolumbiában. Tovább olvasom