Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Balla Mihály: segítjük és támogatjuk az erdélyi magyarság törekvéseit

Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a kisebbségek is államalkotó tényezők, és ismerjék el a magyart regionális nyelvként ott, ahol a magyarság többségben él.
Magyarország segíti és támogatja az erdélyi magyarság törekvéseit - mondta Balla Mihály (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, amikor szerdán a Parlamentben fogadta a román képviselőház külügyi bizottságának delegációját.

Balla Mihály a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, a két ország szempontjából fontos kérdések között áttekintették a gazdasági, kulturális és kisebbségi témákat, továbbá tárgyaltak a magyarországi románokról is.

Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke - szólt arról: Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a kisebbségek is államalkotó tényezők, és ismerjék el a magyart regionális nyelvként ott, ahol a magyarság többségben él.

Kitért arra is, hogy a szintén napirenden lévő területi átszervezés esetében a RMDSZ "a magyarság érdekeit sértő tervezettel nem fog egyetérteni".

Balla Mihály azt mondta, bízik abban, hogy a törvényalkotásban megfontolják majd azokat a javaslatokat, amelyeket a romániai magyar szervezetek - adott esetben az RMDSZ - az oktatásügyben, illetve a romániai közigazgatás átszervezésével kapcsolatban megfogalmaznak. A fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy a két bizottság továbbra is rendszeresen, évente legalább egyszer találkozik, és a következő ülést még az idén megtarthatják Bukarestben.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2013. április 17. 20:44
    „Azt hiszem elkámpicsorodna a fidesz, ha az ország belügyeibe ugyanúgy belepofáznának mások, mint ők a szomszédos országokéba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot végez az alkotmánymódosításról

Frank Engel és az EPP a Bizottság vizsgálatára vár. A magyarországi alkotmányos helyzetről… Tovább olvasom