Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Bajnai az 1956-os megemlékezéseken Párizsban

Bajnai Gordon Párizsban koszorút helyezett el vasárnap Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben, s ezzel megkezdte kétnapos látogatását a francia fővárosban.

A miniszterelnököt és kíséretét Sujánszky Jenő egykori Corvin-közi harcos, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke fogadta az emlékhelyen. A koszorúzáson megjelent mások mellett Méray Tibor. A Párizsban élő író-újságíró kezdeményezésére állította fel az Emberi Jogok Magyar Ligája az 1956-os forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetése előtt egy évvel, 1988. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművet a francia főváros egyik leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában, ahol azóta minden évben tartanak megemlékezést. Az akkor még temetetlen halottak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére. A síremléket Rajk László tervezte.

Bajnai és kísérete a temetőből a Diadalívhez indult, ahol magyarok és franciák közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom kitörésének 53. évfordulójáról. A megemlékezésén az egybegyűltek francia és magyar zászlók alatt a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán vonulnak a Diadalívig, ahol a magyar miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen Katona Sírját, majd meggyújtja a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. A félórás ünnepséget a magyar és a francia himnusz zárja, amelyet egy francia katonazenekar ad elő. Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a Magyar Köztársaság is képviselteti magát, de először vesz részt rajta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon este a párizsi magyar nagykövetségen magyar származású francia értelmiségiekkel találkozik. A kormányfő kedden tárgyal Nicolas Sarkozy államfővel és Francois Fillon miniszterelnökkel, valamint előadásokat tart a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól vállalatvezetőknek, üzletembereknek és befektetőknek a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) Magyarország-konferenciáján, és felszólal a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) nagyköveti tanácsának rendkívüli ülésén.

Olvasóink írták

  • 2. Ing.Böck 2009. október 21. 10:49
    „És mindjárt megkezdte a körbefutkosást : ki ad kölcsön ??”
  • 1. hehe08 2009. október 18. 20:41
    „nagy imre az melyik is volt????
    jaaaa... a kivégzőosztagos......

    valaki tegyen már rendet a történelmünkben mert a gyerekeinknek nem lesz jövője.....!!!! :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iráni gárdista tiszteket öltek meg

Megölték az iráni Forradalmi Gárda több vezető tisztjét egy vasárnap reggel elkövetett öngyilkos… Tovább olvasom