Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Az USA nagykövete elhagyta Fehéroroszországot

Az Egyesült Államok nagykövete szerdán elhagyta Fehéroroszországot - jelentette az AFP. A diplomata távozását a minszki vezetés követelte, miután az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a szovjet utódállam olajvállalata ellen.
A múlt héten kiéleződött diplomáciai viszály közepette hívta haza Fehéroroszország a washingtoni nagykövetét, és ugyanerre a hivatalos lépésre szólította az Egyesült Államokat a volt szovjet utódállam vezetése. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint ez szerdán megtörtént, és Karen Stewart nagykövetasszony útban van haza, az Egyesült Államok felé.

Az amerikai diplomata hazautazása előtt még találkozott több fehérorosz ellenzéki vezetővel és emberjogi aktivistával, hogy tájékoztassa őket a lépésről. Egyikük azt nyilatkozta, hogy Stewart csak néhány hétre utazik el Fehéroroszországból. Az Egyesült Államok és számos nyugati ország Európa utolsó diktatúrájának nevezi Belorussziát. Az Alekszandr Lukasenkó vezette rezsim vezetői ellen már több szankciót is bevezetett, egyebek mellett például befagyasztotta külföldi bankszámláikat.

Fehéroroszország a múlt héten amiatt rendelte haza konzultációra nagykövetét, hogy Washington jelezte: intézkedéseket tesz az állami olajvállalat, a Belnyeftekhim ellen. Az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint a nagykövet távozása csak átmeneti, továbbra is Karen Stwart marad a misszió vezetője. "Az Egyesült Államok politikája változatlan maradt Minszk felé, a nagykövetség továbbra is támogatja a fehérorosz nép demokratikus törekvéseit" - áll a dokumentumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnam áprilisban felbocsájtja első műholdját

Vietnam szerdán bejelentette, hogy áprilisban bocsátja fel első mesterséges holdját. A kommunista… Tovább olvasom