Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Az USA elkezdte a rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreában

Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer, de a THAAD már április elején hadrendbe áll. Azért hozták előbbre a telepítést, mert Észak-Korea hétfőn reggel elindított négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe.
Az Egyesült Államok elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában - jelentette be kedden az amerikai erők csendes-óceáni parancsnoksága.

A telepítéssel az a cél, hogy elhárítsák a veszélyt, amelyet Észak-Korea okoz rendszeres atomkísérleteivel és ballisztikus rakéta tesztjeivel - olvasható a parancsnokság közleményében.

A bejelentés közvetlen előzménye, hogy Észak-Korea hétfőn reggel elindított négy ballisztikus rakétát, amelyek Japán közelében csapódtak a tengerbe.

Észak-Korea folyamatos provokatív akciói - például a tegnapi rakétaindítások - igazolják szövetségünk azon múlt évi döntését, hogy egy THAAD-üteget telepítünk Dél-Koreába

- jelenti ki a közleményben Harry Harris admirális, parancsnok.

A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait. Több liberális dél-koreai politikus úgy véli: a THAAD előnyeit lerontja majd, ha miatta romlani fog a viszony Kínával és Oroszországgal. Az eredeti terv szerint ez év végére lett volna harcra kész a rakétavédelmi rendszer, de Yonhap dél-koreai hírügynökség kedden jelentette a hadseregre hivatkozva, hogy a THAAD már április elején hadrendbe áll.

Az észak-koreai állami média hétfőn napközben jelentette, hogy Kim Dzsong Un, az ország vezetője személyesen felügyelte a reggeli rakétakísérleteket. A rakétaindítást egy olyan katonai egység végezte el, amelynek feladata a japáni amerikai katonai támaszpontok megtámadása háború esetén. A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint a katonai egységben "égett a vágy, hogy megbosszulja a közös hadgyakorlatot tartó háborús provokátorokat". Ezzel a múlt hét óta tartó, minden évben megrendezett amerikai- dél-koreai hadgyakorlatra utalt.

Az Egyesült Államok és Japán hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kérte Észak-Korea ballisztikus rakéta tesztjei miatt, az ülés várhatóan szerdán lesz.
Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte Észak-Koreát újabb rakétakísérletei miatt, merthogy azokkal megsértette a BT határozatait, és felszólította a phenjani vezetőket, hogy "tartózkodjanak a további provokációktól".

Dzsa Szong Nam, Észak-Korea ENSZ-nagykövete viszont a BT-t szólította fel arra, hogy az amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal foglalkozzon, és figyelmeztette, hogy ha a testület ezúttal sem tesz eleget Phenjan kérésének - mint korábban -, akkor azzal azt bizonyítja, hogy az ENSZ legerősebb testülete csupán az Egyesült Államok "politikai eszköze". 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedi be Izrael az országba azokat a külföldieket, akik Izrael bojkottjáért szólalnak fel

Nem engedi be Izrael az országba azokat a külföldieket, akik Izrael bojkottjáért szólalnak fel
Merec párt képviselőnője szerint a valódi cél az emberi jogi és a békeszervezetek aktivistáinak… Tovább olvasom