Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Az UNESCO fellép a szélsőségek ellen

Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója a szélsőséges irányzatok térnyerése elleni harcot jelölte meg az ENSZ nevelésügyi, kulturális és tudományos szervezete fő feladataként.

Ennek jegyében februárban olyan fórumot hoznak létre, amelynek köztiszteletben álló tagjai fellépnek a szélsőségek, a meg nem értés ellen.
"A világ a szemünk láttára alakul át, sajnos annak vagyunk tanúi, hogy egyre gyorsabban terjed az intolerancia, az értetlenség, mind erősebbek bizonyos szélsőségek" - mutatott rá Bokova az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva, négy hónappal azután, hogy a muzulmán országok által támogatott Faruk Hoszni egyiptomi jelölttel szemben őt választották a szervezet élére. "Húsz éve a világbékéről a nagyhatalmak közötti kapcsolatok függvényében beszéltek és sokkal inkább ideológiai alapon közelítették meg" - utalt a hidegháború időszakára a főigazgató -, "ma viszont azt látjuk, hogy a világ számos körzetében több tucatnyi olyan konfliktus zajlik, amelynek oka az etnikai, vallási vagy éppen nyelvi intolerancia".

Az UNESCO létrehozói "az emberek tudatában óhajtották megteremteni a békét, a szervezet legfőbb küldetése a kulturális sokféleség és a tolerancia előmozdítása" - fűzte hozzá. Ezért az ismert oktatási és világörökség-megőrzési programok folytatása mellett "meg kell kettőzni az erőfeszítéseket a szélsőségek elleni küzdelemben" - hangsúlyozta Bokova asszony.

Az ENSZ az UNESCO-ra bízta, hogy szervezze meg a kultúrák közötti megértés előmozdításának évét. Ennek keretében az egyik központi kezdeményezésként a szervezet égisze alatt ismert személyiségek ülnek össze, hogy erőteljesen kifejezésre juttassák a nemzetközi közösség eltökéltségét a szélsőségek elutasítására.

"Olyan fórumot képzelek el, amely éveken át fog működni, köztiszteletben álló személyiségek részvételével" - mondta az UNESCO főigazgatója, aki számos olyan írónak, értelmiséginek, illetve üzletembernek és üzletasszonynak küldött meghívót, aki szerepet vállalt a türelmetlenség, a meg nem értés elleni harcban. A résztvevők között lesz Simone Veil, az Európai Parlament volt elnöke, volt francia miniszter, auschwitzi túlélő, Graca Simbine Machel Mandela emberjogi harcos, Samora Machel néhai mozambiki elnök özvegye, aki ma Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök felesége, és Mo Ibrahim szudáni vállalkozó is, aki Afrikában a jó kormányzásért indított mozgalmat.

Első megbeszélésükre február 18-án kerül sor a szervezet párizsi székhelyén abból az alkalomból, hogy hivatalosan bemutatják a kultúrák közelítésének évére tervezett programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína felfüggeszti a katonai cserekapcsolatait

Kína szombaton közölte, hogy felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért,… Tovább olvasom