Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Az újságírók fokozottabb védelmét tervezi a német kormány

A sajtószabadság erősítését, az újságírók fokozottabb védelmét tervezi a német kormány.

Keddi sajtóértesülések szerint az erre vonatkozó törvénymódosítás kezdeményezője a liberális igazságügyi miniszter. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger mindenekelőtt azt jelölte meg célként, hogy a megfelelő törvény egyik cikkelyének módosításával biztosítsák az újságírók és informátoraik erőteljesebb megvédését az államügyészség "bosszújától".

A szabad demokrata miniszter hallgatólagos támogatója az alkotmánybíróság, amely korábban két határozatával is az államügyészség által megtámadott újságírók mellett foglalt állást.

Az első a hírhedt Spiegel-ügy volt 1962-ben, amikor az ügyészség razziát hajtott végre a hetilap szerkesztőségében és az akkori főszerkesztőt őrizetbe vette. Az újság ellen az volt a vád, hogy egy titkos NATO-dokumentumot hozott nyilvánosságra, amit az egykori konzervatív védelmi miniszter, Franz Josef Strauss igen csak zokon vett, és hazaárulásnak minősített. Az alkotmánybíróság azonban rendre utasította az ügyészséget, és az újságnak adott igazat.

A másik ügy 2005-ben történt, amikor a Cicero című magazin idézett a szövetségi bűnügyi hivatal egyik jelentéséből, és azt követően az államügyészég az akkori szociáldemokrata belügyminiszter, Otto Schily jóváhagyásával ugyancsak közbelépett. Az alkotmánybíróság mindezt egy későbbi határozatában alkotmányellenesnek minősítette, kimondva: az újságírók forrásainak titokban tartása az alkotmány védelme alatt áll, és sérthetetlen.

A bírósági határozat nyomán az akkori kormány ennek megfelelő törvényhozói módosításokat jelentett be, de valójában semmi nem történt. A tavaly novemberben hivatalba lépett konzervatív-liberális koalíció - de mindenekelőtt az igazságügyi miniszter - ezt a hiányosságot kívánja pótolni egy olyan cikkelymódosítással, amely kimondja: a hivatali titok kiszivárogtatásában való közreműködés vádjával a jövőben senkit nem lehet üldözni. Ezen kívül jelentősen megszigorítanák az újságírói dokumentumok, illetve mindenekelőtt számítógépek ügyészségi elkobzásának lehetőségét is.

Értesülések szerint a kormány az elkövetkező hónapokban végső formába önti az újságírók és informátoraik védelmét célzó törvénymódosítást. Mindennek kapcsán az igazságügyi miniszter a szabadságjogok általános erősítésének szükségességére hivatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama szűkíti az atomfegyver használatának körét

Az amerikai elnök hétfőn közölte: átalakítja az Egyesült Államok nukleáris stratégiáját, jelentősen… Tovább olvasom