Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Az iráni elnök Irakba látogatott

Megérkezett Irak fővárosába Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök, akinek kétnapos útja a szomszédos arab országban történelminek nevezhető, hiszen még sohasem járt Irakban iráni elnök. - közölte az AFP francia hírügynökség.
A bagdadi látogatás történelmi abban az értelemben is, hogy rendezheti a két muzulmán ország kapcsolatát, amelyet az 1980 után kezdődött és nyolc évig tartó háború tönkretett.

A vizit előtt azt mondta Teheránban Ahmadinezsád: " Azt várom, hogy a látogatásom nagy lehetőség lesz arra, hogy elmélyítsük a testvéri kapcsolatunkat." Az irán államfő ezután ismét kikelt az Egyesült Államok ellen, amely szerinte a fő oka az iraki belháborúnak.

"Nem vicces, hogy azok szoktak vádolni minket, akik 160 ezer katonával vannak jelen Irakban?"- mondta iraki utazása előtt az iszlám köztársaság elnöke riportereknek.

Az Egyesült Államok szerint Irán látja el fegyverrel és képezi ki a tömeggyilkos merényleteket elkövető terroristákat és lázadó csoportok Irakban. Irán ezt váltig tagadja.

Ahmadinezsád iraki látogatása egyben a siita-többségű bagdadi kormány nyilt jeképes támogatását is kifejezi.

"A látogatás célja, hogy megüzenje Amerikának: nem ti, hanem mi befolyásoljuk Irakot, és ne gondoljátok, hogy bármit megtehettek, amit akartok" - mondta az iráni elnök útjáról az iráni-arab kacsolatok szakértőjének nevezett Mohammad Sadegh al-Hosseini Teheránban az AFP tudósítójának.

A 2006 december végén kivégzett iraki diktátor, Szaddám Huszein által inditott háborúban 1980 és 1988 között legalább 1 millió iraki és iráni halt meg. Amikor 2003-ban a Huszein bukásához vezető invázióval megszállták Irakot az amerikaiak által vezetett katonai erők, Irán elítélte a támadást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli állapot Örményországban

Rendkívüli állapotot hirdettek ki a súlyos jereváni zavargások miatt Örményországban. A rendelkezés,… Tovább olvasom