Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Az Eyjafjallajökull továbbra is aktív

Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán továbbra is aktív, de a belőle kiáramló hamu mennyisége változatlanul kicsi, s csak a meteorológiai szolgálat adhat magyarázatot az Írország fölötti légköri viszonyok újabb romlására - közölte kedden az izlandi polgári védelem.

A szél kelet felé tereli a képződő hamufelhőt, de ez önmagában még semmi veszélyt nem jelent - hangsúlyozta a szervezet szóvivője. Elmondta, hogy a vulkánból továbbra is láva ömlik ki északi irányban. Jelenleg másodpercenként 60 tonna lökődik ki, ez a mennyiség a kitörés kezdetekor másodpercenként 570 tonna volt - fűzte hozzá.

Az Eyjafjallajökullból kilövellő vulkáni anyag olyan hamufelhőt képezett, amely veszélyeztette a repülésbiztonságot, mert a vulkáni hamu miatti eltömődés miatt leállhattak volna a repülőgépek hajtóművei. Ezért a múlt hónapban légtérzárat rendeltek el Európa területének majdnem az egészére. Járatok sokaságát törölték csaknem egy héten át, ami jelentős anyagi veszteségeket okozott a légitársaságoknak.

Részben lezárják kedden Nagy-Britannia, illetve Észak-Írország légterét az  izlandi vulkánkitöréstől származó hamufelhő miatt - közölte kedden a  brit polgári repülési hatóság (CAA).  

A hivatal szerint repülési tilalmat rendeltek el Skócia egyes részei felett, és a greenwichi idő szerint reggel hattól zárva  lesz Észak-Írország légtere is, mivel nő a vulkáni hamu légköri  koncentrációja.  

A korlátozás miatt nem üzemel a belfasti és derry repülőtér.  

Az ír repülési hatóság (IAA) hétfőn közölte, hogy másnap  Írországban hat órára leáll a légi közlekedés az izlandi  vulkánkitöréstől származó hamufelhő okozta veszély miatt. Az  intézkedés csak az Írországból induló és oda érkező repülőgépeket  illeti, az ország légterén átrepülhetnek a Nagy-Britanniából és  Európából érkező gépek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban újabb haláleset történt vizsgálati fogságban

Elhunyt egy 52 éves vállalkozó, Vera Trifonova a moszkvai Matrosszkaja Tyisina fogházban április… Tovább olvasom