Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az EU-elnökségről és a magyar alkotmányról is beszélt a pápával Schmitt Pál

Magyarország európai uniós elnökségének eredményeiről és a magyar alkotmányról is beszélt egymással XVI. Benedek és Schmitt Pál. Az egyházfő a vatikáni Liszt-koncert előtt fogadta a köztársasági elnököt a VI. Pál audienciaterem melletti fogadószobában.

A negyedórás angol nyelvű találkozóról az államfő számolt be az MTI-nek.

“Köztársasági elnöki beiktatásom óta másodszorra találkoztam XVI. Benedek pápával. Tavaly szeptemberben Castelgandolfóban, amikor is az ígéreteinkre volt kíváncsi. Arra, milyen lesz a soros magyar európai uniós elnökség és milyen lesz a magyar alkotmány. Most arról számolhattam be neki, hogy az EU-elnökségünk célkitűzéseit megtartottuk, még ha más, fontos események is közbejátszottak. Részletesen beszéltünk az észak-afrikai államokban és az arab világban történt változásokról, demokratizálódásról.

Szó volt a magyar alkotmány megszületéséről is: arról, hogy az alaptörvénybe bekerült a kereszténységre, a Szent Koronára és Szent Istvánra való utalás, illetve a család, a magzat és az anya védelme kiemelkedő szerepet kapott, XVI. Benedek pápa már tudott" - hangsúlyozta Schmitt Pál.

Hozzátette, hogy a magyar alkotmányban a keresztény értékekre való utalás megfogalmazását magának a pápának köszönhető, legutolsó találkozásukon ugyanis XVI. Benedek utalt arra, hogy a lengyel alkotmányt vegyék példaképnek a magyar alaptörvényhez.
Schmitt Pál ismételten magyarországi látogatásra invitálta XVI. Benedeket, arra emlékeztetve, hogy II. János Pál pápa kétszer is felkereste hazánkat, de a legutolsó pápai látogatás tizenöt évvel ezelőtt volt.

Ami a Liszt-koncertet illeti, az államfő elmondta, hogy a művek kiválasztásában a pápával is konzultáltak. Végül pedig elmagyarázta, hogy azért szekszárdi Kadarkát ajándékozott a pápának, mivel ez a magyar európai uniós elnökség egyik kiválasztott bora, és Liszt képmása díszíti a címkéjét.

Olvasóink írták

  • 2. Infamous 2011. május 28. 01:00
    „és beírt a vendégkönyvbe? :-)”
  • 1. SC 2011. május 27. 21:19
    „Öreg yoav,hol vagy?:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollandiában bevezetik a marihuánaigazolványt

A holland kormány pénteken megerősítette, hogy várhatóan ősztől bevezetik a "marihuánaigazolványt",… Tovább olvasom