Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az ellenzéki vezetők a tiltakozások folytatására buzdítanak Ukrajnában

A tüntetések folytatására szólították híveiket csütörtökre virradóra az ukrán ellenzéki vezetők, mert elfogadhatatlan számukra a kormánypárti képviselők által elfogadott amnesztiatörvény.
A jogszabály elfogadása után Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon összegyűltek előtt a tüntetések folytatására szólított fel. "A hatalom megpróbál összeveszejteni minket. Mi folytatni fogjuk akcióinkat. A Majdan nem széled szét" - jelentette ki Tyahnibok, aki szerint a törvény elfogadásával a hatalom az ellenzékiekre akarja áthárítani a felelősséget az országban uralkodó állapotokért.

Hasonló szellemben nyilatkozott Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője is. "Ezzel a törvénnyel a hatalom megpróbálja felszámolni a Majdant" - hangoztatta újságírók előtt a pártvezető.

Mindkét ellenzéki politikussal egyetértett Vitalij Klicsko, az ellenéki Ütés (UDAR) párt elnöke.

"A régió pártiak egész nap próbálkoztak az amnesztiatörvény keresztülvitelével a parlamentben. Átnyomták rajta, és most azt követelik, hogy (a tüntetők) szabadítsák fel az összes utcát, vidéki adminisztrációt és a Majdant. Cserében elengedik azokat, akiket letartóztattak. Mit azt javasoljuk, hogy feltételek nélkül engedjék szabadon őket" - mondta Klicsko, aki szerint a szóban forgó jogszabály "megnöveli a társadalom hőfokát". Az UNIAN hírügynökség szerint Tyahnibokhoz hasonlóan Klicsko is úgy vélekedett, hogy a parlament a házszabály megsértésével fogadta el az amnesztiatörvényt.

A Haza párt egyik képviselője, Andrij Parubij leszögezte, hogy az ellenzék nem fog érvényt szerezni a törvénynek. "A szavazás után az ellenzék bizonyos tekintetben becsapottnak érzi magát, és a tiltakozók nem hajlandók elhagyni a Majdant" - mondta.

A kormánypárt képviselői által szerda éjjel, vita nélkül elfogadott amnesztiatörvény előírja a tüntetők által elfoglalt hivatalok - a helyi önkormányzatoknak, illetve a végrehajtó hatalom épületeinek - szabaddá tételét, és csak e feltétel teljesülése esetén részesít amnesztiában mindenkit, aki tömeggyűléseken vett részt, és eljárás indult ellene.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Málta mégsem bocsájtja áruba az állampolgárságot

Kompromisszumot kötött a máltai kormány az Európai Bizottsággal. Tovább olvasom