Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az amerikai védelmi miniszter váratlanul Afganisztánba érkezett

Váratlanul Afganisztánba érkezett hétfőn Robert Gates amerikai védelmi miniszter; a Pentagon szerint a tárcavezető látogatása során személyesen akar tájékozódni az afganisztáni helyzetről.

Az amerikai védelmi miniszter gyakran utazik Afganisztánba. A mostani, kétnapos látogatásán felkeresi az ország keleti és déli részét, ahol a tálib lázadók a legaktívabbak. Gates találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel, aki indulatosan reagált arra, hogy a múlt héten kilenc afgán gyerek vesztette életét a NATO vezette haderő (ISAF) légicsapásában, mert felkelőknek nézték őket. AZ ISAF vizsgálatot indított az ügyben, Barack Obama amerikai elnök pedig "mély sajnálatát" fejezte ki a gyerekek halála miatt.

Gates is csatlakozott Obamához, és bocsánatot kért a tévedésért, amit Karzai elfogadott. "Megszakad a szívünk" értük - mondta a védelmi miniszter Karzaival közös sajtótájékoztatóján az elnöki palotában.

Geoff Morrell, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Gates személyesen akar tájékozódni arról, milyen változások történtek Afganisztánban a legutóbbi, tavalyi decemberi látogatása óta.

A védelmi miniszter felkereste a Bagram légi támaszpontot, ahol az amerikai csapatok, illetve az Afganisztán keleti részén állomásozó NATO-csapatok főhadiszállása van. Kijelentette: az amerikai és az afgán kormány egyetért abban, amerikai katonáknak a harcoló csapatok kivonása, vagyis 2014 után is az országban kell maradniuk az afgán katonák kiképzése, illetve tanácsadás céljából. Hozzátette, hogy a szóban forgó kontingens létszáma a mostaninak csak a töredékét fogja kitenni. Gates elmondta, hogy Washington és Kabul csak a közelmúltban kezdett tárgyalni a biztonsági területre kiterjedő partnerségről.

A védelmi miniszter szerint a csapatok jól állnak a részleges kivonulás megkezdése szempontjából. Azt egyelőre nem tudni, hogy a 97 ezer amerikai katonából hányat küldenek haza az első körben.
Karzai várhatón március 21-én hozza nyilvánosságra, milyen ütemben veszik át az afganisztániak a biztonsági hatáskörök felügyeletét az országban állomásozó külföldi erőktől. A folyamat júliusban veszi kezdetét, és várhatóan 2014-ig tart.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 07. 20:22
    „Lehet, hogy megkeresi Oszamát és kéri tőle írásban, hogy Ő támadta meg a kereskedelmi központ ikertornosát?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi légiereje is támadja a felkelőket

Moammer Kadhafi légiereje is támadta hétfőn Líbia keleti részén a felkelőket. Tovább olvasom