Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Az amerikai űrhajósok sikertelen űrsétája

Nem tudták leszerelni az amerikai asztronauták űrsétájuk során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik hűtőberendezésének meghibásodott alkatrészét, mert kifutottak az időből.

Doug Wheelock és Tracy Caldwell szombaton lépett ki a világűrbe. A hétórásra tervezett űrséta során le kellett volna szerelniük az egyik hűtőberendezés ammóniapumpáját, de ez nem sikerült. Sokáig kellett ugyanis bajlódniuk a pumpa egyik csövének lecsavarásával, amely ammóniát tartalmazott.

Mire ez sikerült, már fogytán volt az idejük, ezért a meghibásodott berendezés leszerelésére már csak a következő űrsétakor kerülhet sor. A munkálatok során ráadásul ammónia szivárgott ki a csőből. Az "ammóniapelyhek" az űrruhára tapadhatnak, ezért alaposan át kellett vizsgálni a szkafandert. Ha az űrállomás fedélzetére kerül akár csak egy kevés is ebből az anyagból, megmérgezi az űrhajósokat. Az űrséta végül a tervezettnél egy órával tovább tartott.

Ez volt az űrkutatás történelmének eddigi hatodik leghosszabb űrsétája. A következőre várhatóan a jövő héten szerdán kerül sor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azonban nem zárja ki, hogy a munkálatok csúszása miatt egy harmadik űrsétára is szűkség lesz. Az asztronautáknak le kell majd szerelniük a 350 kilogrammos meghibásodott pumpát, és a helyére egy másikat kell tenniük, amelyet az ISS egyik tárolójából kell kivenniük.

Az ISS-nek két hűtőrendszere van, amelyek feladata megakadályozni az elektronika túlhevülését. Az egyik rendszer a múlt szombaton meghibásodott. Azóta elővigyázatosságból az űrhajósok kikapcsolták az ISS egyes berendezéseit. A hattagú űrhajóscsapat azonban egyszer sem volt veszélyben, az összes fontos berendezés kifogástalanul működött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz pusztít Németországban

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében árhullám indult meg több német… Tovább olvasom