Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az 1988-as Gyertyás tüntetésre emlékeznek Szlovákiában

A húsz évvel ezelőtti pozsonyi úgynevezett gyertyás tüntetésre emlékeznek kedden Szlovákiában. Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltást megelőzően ez volt az egyik legnagyobb szlovákiai ellenzéki megmozdulás.Pozsony belvárosában, a Hviezdoslav téren - az egykori Sétatéren - 1988. március 25-én este körülbelül két-háromezer ember gyűlt össze, hogy új egyházi vezetők megválasztását kérje a megüresedett római katolikus püspöki posztokra, valamint a teljes vallásszabadságot és az emberi jogok tiszteletben tartását követelje.
A környező utcákban további több száz ember gyűlt össze. Sokan közülük csatlakozni szerettek volna a tüntetőkhöz, ám a rendőrség kordonokkal tartotta távol őket. Bár az akciót szervezői, a főleg katolikus ellenzékiek előzőleg bejelentették, a hatóságok nem engedélyezték azt. Körülbelül fél órával a kezdete után rendőri járművekkel, vízágyúkkal és rohamrendőrökkel verték szét a tüntetést.

Tették ezt annak ellenére, hogy a tiltakozók csendesen, egy-egy égő gyertyával a kezükben jelezték: egyetértenek a követelésekkel. Több száz embert bekísértek, sokakat órákig, sőt, napokig őrizetben tartottak a rendőrök. A fő szervezők el sem juthattak a megmozdulásra. František Mikloško ((ejtsd: frantyisek miklosko)), a megmozdulás bejelentője, volt szlovák házelnök, jelenlegi ellenzéki parlamenti képviselő, húsz év múltán is csodának tartja, hogy a néhány, akkor tiltott nyugati rádióban elhangzott felhívásra ezrek jelentek meg Pozsony belvárosában.

"Minden az Úristenre volt bízva" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a politikus a Szlovák Rádiónak. Miroslav Kusý ((ejtsd: miroszlav kuszí)) ismert szlovák politológus szerint a katolikus hívek alázatos kérelemnek szánták felvonulásukat, és erőszakos fellépésével éppen az akkori államhatalom emelte ellenzéki tiltakozássá. Emlékeztetett: a csehszlovák pártállami vezetés 1968 miatt pánikszerűen félt minden reformtól, engedménytől, a peresztrojka lényegében tiltott fogalomnak számított.

Ennek az ijedtségnek volt szerinte a megnyilvánulása az is, hogy a hatalom a húsz évvel ezelőtti pozsonyi megmozdulást vízágyúkkal oszlatta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs magyar érintettje az ausztriai tömegkarambolnak

A linzi tartományi rendőrség azt közölte, hogy a kedd délután 4 óráig rendelkezésére álló adatok… Tovább olvasom