Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ausztria visszaállíthatja a határellenőrzést

Elképzelhető, hogy Ausztria szükség esetén átmenetileg visszaállítja a határellenőrzést az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt. Akár a hadsereget is bevethetik.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Kurier című lap internetes kiadásának kifejtette, hogy már jelenleg is megerősített ellenőrzés van az osztrák-olasz határtérségben. Hosszabb ideig tartó határellenőrzésre csak szükség esetén kerülhet sor, de jelenleg nem áll fenn ilyen helyzet - tette hozzá.

Michael Spindelegger külügyminiszter korábban, a kormány keddi ülése után szintén azt mondta, hogy Ausztria bevezethet időleges ellenőrzést, ahogy a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával is tette. Kedden döntés született arról, hogy a Világgazdasági Fórum júniusi regionális találkozója alkalmával bevezetnek ilyen ellenőrzést. A schengeni belső határok teljes visszaállítását ugyanakkor elutasította Spindelegger. "Időlegesen igen, teljesen nem" - összegezte a schengeni vitával kapcsolatos álláspontot.

A belügyminiszter szerint a hadsereg segítségét is igénybe akarják venni, ha menekülthullám indul meg Ausztria felé. Mikl-Leitner felvetette, hogy erre a hadseregnek az osztrák-magyar, illetve az osztrák-szlovák határtérségben jelenleg teljesített segédszolgálata jelenthet példát.
Norbert Darabos védelmi miniszter ugyanakkor kizárta, hogy az olasz-osztrák határon is ilyen feladatkört kapjon a katonaság. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ausztriai - kizárólag járőrözésre és a rendőrség riasztására korlátozódó - segédszolgálat az év végén véget ér.

Johanna Mikl-Leitner szerint Olaszországnak a határain belül kell kezelnie a menekültkérdést. Olaszországban az ezer főre jutó menekültkérelmek száma 0,1, míg Ausztriában 1,3 - hangsúlyozta. Ausztria is éveken át volt az Európai Unió külső határa, és éveken át egyedül viselte a menekült- és bevándorlóáradatok terhét, mondta a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogatóparancsot adhatnak ki Kadhafi ellen május végén

Valószínű, hogy május végén elfogatóparancsot ad ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Moammer… Tovább olvasom