Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Ausztria kaput nyit a munkavállalók előtt

Ausztria - Ausztria 2009 májusától megnyitja kapuját a 2004 májusában csatlakozott új tagállamok szakképzett és diplomás munkavállalói előtt.Ezt Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter jelentette be Luxemburgban, az Európai Unió munkaügyi és szociálpolitikai minisztereinek kétnapos tanácskozásán.
A 2004-es bővítés egyik feltétele volt, hogy a tagállamok akár hét esztendeig is védhették munkaerőpiacukat. Bár a tagországok nagy többsége már felnyitotta a sorompót, Bécs (Berlinnel együtt) lényegében fenntartja a korlátozásokat. Bartenstein rámutatott, hogy a csatlakozási megállapodás 2+3+2 formulája szerint az első öt évben indoklás nélkül is lehet korlátozni. Az utolsó két évben azonban csak akkor lehet továbbra is védeni a hazai munkaerőpiacot, ha kimutatható, hogy a nyitás jelentősen hátrányos az osztrák munkavállalók számára. Mivel az elmúlt két év gazdasági konjunktúrája nyomán hiány van szakképzett és diplomás munkaerőben, Bécs a nyitás mellett dönt. Mindazonáltal október 6-án Brüsszellel együtt egy szociálpolitikai, foglalkoztatási konferenciát tartanak és az akkori helyzet alapján határoznak véglegesen.

Az alacsony szakképesítésűek vagy segédmunkások számára azonban a sorompó 2011-ig marad zárva. Jelenleg az osztrák és német munkaerőpiaci zárlat mellett még bizonyos, de enyhébb korlátozásokkal él Dánia, Belgium és Luxemburg.

Olvasóink írták

 • 15. Tajti-Petrusz Éva 2008. július 23. 15:09
  „Én Belgiumban élek ,több,mint másfél éve.Alapnál jobb szintű angollal jöttem ki,s igen eleinte nehéz ügyeket intézni,de ez a befogadó ország segítőkészségén is múlik.Nem kell ahhoz felsőfokú nyelvtudás ,hogy elmehess külföldre.A suliban tanultakhoz képest a valóság azért másabb.Kezdeti angol kommunikációm után ma már csak holland nyelven szólalok meg ,mindezt egy kb 8 hónapos heti 12 órás holland tanulás után.Szóval csak bátorítani szeretnék mindenkit,hogy nem kell perfekt német ,vagy angol lenni ,a kezdeti 2-3 hónap nehézség után egyre könnyebb és könnyebb intézkedi és élni külföldön.Ha azt látják ,hogy akarsz ,igyekszel akkor hihetetlenül kedvesek és segítőkészek a külföldiek .”
 • 14. MAGAYRKA 2008. július 23. 01:28
  „TONKA ! EN SZINTE MINDENBE EGYET ERTEK LEHEL KURTJEVEL ! KINT SEHOL NEM LATNI CIGANYT DOLGOZNI !! MIERT !! MERT BUDOS NEKIK A MUNKA MINDENHOL ! EZ EGY ILYEN GENETIKAILAG KODOLT FAJ ! ES NE KEVERD OSSZE A SZABAD VELEMENY NYILVANITAST A RSSZIZMUSSAL !!!”
 • 13. tonka 2008. június 11. 19:08
  „Kedves Lehel Kürtje!

  Nyiván nagyon sok mindenben igazad van, és tapasztalatból beszélsz. Rasszizmustól óvod a kinti magyarokat a szerbek, stb. ellen, de a" büdös cigányozás" nem rasszizmus? Soha nem szabad általánosítani, emberek vannak, ilyenek is- olyanok is. Én is Ausztriában dolgozom immár 18 éve, szintén sokat tapasztaltam ennyi idő alatt. Mindenki azonban egyéni benyomásokat gyüjt, és nekem semmi gondom nem volt a többi nációval. A mentalitásuk esetleg eltérő, viszont a jól elvégzett munka mindenhol jó benyomást kelt
  . Csak ennyit füznék hozzá, nem kritizálni akarlak.
  Üdvözletemmel.”
 • 12. LEHEL KURTJE 2008. június 11. 02:03
  „Meg csak annyit megjegyeznek ,hogy kint nem lattam sehol dolgozni ciganyokat ! Se olah ,rromam,lengyel,ukran,magyar ! Az osztrak nem fogadja be oket,mert kostudott naluk is hogy 2 honap utan csak a szocialishalojukat szeretnek kihasznalni,amit ok nem turnek ell ! Nem bolondok,hogy barkit is eltartsanak !!!!”
 • 11. LEHEL KURTJE. 2008. június 11. 01:47
  „Sziasztok ! Aki kiakar menni dolgozni batran ajanlom. Az elso ido nehez ( gyoto r a honvagy,nem beszelem a nyelvet !!!(optimista hozzallas ! Sebaj,majd megtanulom !kITARTAS) . Vendeglatoiparba mindig van hely,szobalany,konyhai kisegito,mosogato 800-1200 euros fizivel. Ausztriai es nemet munkaadoim mindig kifizettek. En mint felszolgalo dolgoztam,4 evig tanultam a nyelvet otthon. Aki kezdo,az is felfogjaszedni a nyelvet 1-2 even belul. Beszelgessen sokat az osztrakokkal,sok kozottuk a baratsagos. A szerbekkel,torokokkel,szlovakokkal valoerinkezest keruljek ,mert nagyon ketszinuek,baratsagtalanok,rasszistak a magyarokkal. 10 ev ausztriai,2 ev Muncheni tapasztalat beszel belolem !!!!!!!!!! Nagyon vigyazzatok veluk,mert szeretnek a fonokok elott joszinben feltunni. Raadasul ha tobben dolgoznak egyutt olyanhelyre ne is jelentkezzettek !!!!!!!!!! Kiturnak elobb-utobb,foleg ha mar ok elobb ott voltak mint te !!!!!!!! Csak is az osztrakkokkal fogod elfogadtatni magad ! Dolgozni kell ! Nagyon sok rendes osztrak van ! A fizetest mindig korrektul fizettek ! A becsuletesseget ertekelik,nem uhy mint nalunk ! Az osztrak-nemet mentalitasban megvan,munkahelyen nem veszekednek,nem marakodnak,nem lopnak,idopontra pontossan megkell jelleni ! Nem egy sirankozos nep ! Termeszetessen a tortenelem folyaman ok mindig fyoztek ! Nem ugy mint mi !!!!!! Remelem egyszer mi is ilyenek leszunk ! Persze hozzateszem nalunk 1 millio budos ciganyt kell eltartani a mi ( magyarok karara !!!) Ezt az osztrak nem csinalja meg !!!!!!!!!!!!!!!!!! Sem a nemet !!!!!!!!!!!!”
 • 10. hazankfia 2008. június 10. 20:08
  „Nnelvtudas?
  Itt dolgozni kell! Nem dumalni.”
 • 9. sweety 2008. június 10. 17:11
  „A magyarok nyelvtudását szeretném megvédeni. Mi éltünk Európában egy olyan országban ahol olyan siralmas az emberek angol nyevltudása, hogy a kormányfő pénzjutalmat ad azoknak akik hajlandóak megtanulni angolul. Mellesleg a turizmusból él az ország. Amikor eljöttünk Magyarországra kellemes meglepetéssel tapasztaltuk hogy a magyaroknak milyen jó a nyelvtudása. A férjem angol anyanyelvű. Akár szórakozni voltunk, akár üzleti tárgyaláson mindenhol beszéltek angolul, persze nem egyforma szinten, de jól. Én nagyon büszke voltam a hazámra. Mondtam is a férjemnek, hogy mi magyarok rájöttünk arra, hogy ha valamit el akarunk érni, akkor nekünk kell nyelveket tanulni, mert a nyugat nem fog magyarul tanulni. Szerintem még nem vagyunk tökéletesek, de nagyon jó úton haladunk.”
 • 8. ficsúr 2008. június 10. 15:04
  „Még ha megnyitják a munkaerőpiacukat, így sem fog kiözönleni mindenki! Aki nagyon akart, eddig is tudott kint dolgozni, akár legálisan akár nem! Szakmától függően persze, több nyelv ismerete elvárt, ezért nem elég csak németül tökéletesen írni és beszélni! Persze hogy megbecsülik ezért kinn a jó magyar munkaerőt, mert sajnos nagyon sok osztrák fiatal van, aki pl. nem is tud helyesen írni v. beszélni! Számtalan példát tudnék, ausztriába jártam sok évet iskolába....óriási különbségek vannak a két ország iskola- és tanrendszerében!
  Másik dolog pedig, sajna beleértve magamat is, nem sok emberrel találkoztam eddig, aki túlzottan szívlelte volna szomszédainkat úgy általánosságban! Már ez is sokakat visszatart ill. visszahúz! De a szükség néha nagy úr.....”
 • 7. Laca-Faca 2008. június 10. 10:40
  „En nemet szakon vegeztem az egyetemen es kint dolgozom, de meg egy is nagyon nehez. Amit nyelviskolaba megtanulsz az max. az alapnak jo utana naponta kell tanulni a dolgokat. Viszont egy ev alatt egy nagy sportboltot biztak ram, mert a tulajdonos inkabb egy magyarra bizta a boltot mint az osztrakokra. Persze ez ritka, de ha latjak, hogy dolgozol, akkor jobban szeretenk mint a sajat embereiket.

  Nem mondom neha nehez, mert a tajszolas miatt nem erted öket, de azt is meg lehet tanulni. Persze kisebb nyelvtudsassal is meg lehet elni, de akkor meg csak magyarnak tekintenek rad a hatarszelen. En mar elköltöztem Stajerorszagba mert itt igy jobb eletem van.”
 • 6. joy 2008. június 10. 10:30
  „Magazinban írni lehet akármekkora reklámhazugságot!

  Én specziel itthun semmit nem tanultam a suliban, csak tanítottak anno... Azután, amikor kikerültem a latinszakosból 2,5 hó alatt jó németessé lettem Germániában!

  Leányom már diplomájához kötelezően nelvvizsgával kellett bírjon!
  Hogy mennyit tudott hasznosítani a Szentgyörgyi Albert Tudomány Egyetemen megszerzett tudásából?
  A genti egyetemen phd ösztöndíjasként 2 héttel megérkezése után kutatási téma -csoport vezetéssel bízta meg ottani professzora.

  Szerintem mindenki annyit tud hasznosítani, amennyi hasznosítható tudásra szert tesz.”
 • 5. Jakab Janos 2008. június 10. 09:33
  „Kedves Trisha!
  Ezt nem en talaltam ki, hanem egy magyarorszagi magazinban lattam. En nagyon jol tudom mennyi ido alatt lehet egy nyelvet elfogadhato szinten muvelni.
  En a Vilaghiru Budapesti Muszaki Egyetemen vegeztem. Tudod mennyit tudtam hasznositani az ott szerzett muszaki tudasbol?
  Haaaat inkabb nem leszek oszinte.”
 • 4. Trisha 2008. június 10. 09:22
  „Gondolkodj, két hét alatt semmilyen nyelvet sem lehet megtanulni, még az eszperantót sem. Az illetö, akiröl beszélsz, szerintem maximum jó napotot tud mondani. Az messze van a nyelvtudástól”
 • 3. Trisha 2008. június 10. 09:20
  „Sajnos, sokan valóban azért akarnak külföldre menni, hogy megtanulják a nyelvet. Véleményem szerint egyáltalán nem szabadna nyelvtudás nélkül kimenni, hiszen akkor semmit sem tud az ember elintézni, még a bevásárlást sem, akkor hogy beszéljen kollegákkal vagy hivatalnokokkal? Nekem már az otthoni fösuli elött megvolt a felsöfokúm... Ami egyébkén nem volt annyira nehéz, nem kell töle beijedni. A másik probléma sokak számára a gondolkodás átvétele lesz a beilleszkedéshez, hiszen másak a németek és az osztrákok is, óriási különbségek vannak a kettö nép között.”
 • 2. Jakab Janos 2008. június 10. 09:20
  „En olvastam egy hirdetest, hogy egy magyar lany a levelezo nyelvtanfolyam segitsegevel 2 het alatt ugy megtanult nemetul, hogy meg a becsi accentust is elsajatitotta. Szoval mindossze par het eros tanulas es az osztrak mernokok elmehetnek szart fureszelni, mert jon a MAGYAR ESZ.”
 • 1. Jo Bacsi 2008. június 10. 08:06
  „Na, kezdjetek tanulni a nemetet is az angol mellett. A magyarok hirhedtek mas orszagokban hogy nem beszelnek semmi mas nyelvet csak magyart. Nehez lesz Osztrakba is nyelv tudas nelkul.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felajánlotta lemondását a dél-koreai kormány

Dél-Korea - Lemondását ajánlotta fel szerdán a dél-koreai kormány összes minisztere, hogy vállalják… Tovább olvasom