Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Átmeneti megállapodás Szerbiának

Az EU külügyminiszterek hétfői brüsszeli értekezletén kompromisszumra jutottak, hogy egyelőre nem írják a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbiával, de hajlandóak egy ideiglenes megállapodásra. Ha ezt Szerbia is elfogadja, akkor február 7-én sor kerülhet az átmeneti politikai keretmegállapodás aláírására.
A politikai keretmegállapodás nem jelent társult tagságot, de lehetővé tenné, hogy tárgyalások kezdődjenek a szabadkereskedelmi megállapodásról, diákcsere programról és a vízum eltörléséről. Ez utóbbi már technikai szinten megkezdődik szerdán, amikor Franco Frattini, az Európai Bizottság (EB) bel- és igazságügyért felelős tagja Belgrádba utazik.

Javier Solana, az EU külpolitikai főmegbízottja hétfői EU külügyminiszteri értekezletet követő sajtótájékoztatón leszögezte, Szerbia jövője az Európai Unióban van, és az ideiglenes megállapodás felajánlása Belgrádnak ennek a jele. Olli Rehn, az EB bővítésért felelős tagja a elmondta, hogy mivel Szerbia lakosságának hetven százaléka támogatja az ország uniós csatlakozását, az EU is kész a kapcsolatok szorosabbra fűzésére.

Az EU külügyminiszterek értekezletén Hollandia sikerrel torpedózta meg a Stabilizációs és Társulási Megállapodás (STM) aláírását, arra való hivatkozással, hogy Szerbia továbbra sem tartóztatja le Ratko Mladicsot. Az egykori boszniai szerb tábornokot az ENSZ háborús bűnök kivizsgálására felállított hágai törvényszéke évek óta körözteti, és az EU szerint Belgrád nem tesz meg mindent elfogása érdekében.

Az STM aláírásának feltétele, hogy Szerbia teljes egészében együttműködjön a hágai bírósággal, amelynek Hollandia szerint a tábornok kiadatása volna a bizonyítéka. Olli Rehn szerint Belgrád tavaly óta fokozta készségét az együttműködésre, 2004 óta a 24 körözöttből 20 háborús bűnöst jutattak el Hágába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német műjégpálya-tragédia: Bevallotta hanyagságát egy mérnök

Bevallotta hanyagságát egy német mérnök, aki részt vett egy műjégpálya építésében több mint 30 évvel… Tovább olvasom