Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Átfogó hadművelet indult a kábítószer-maffia ellen Mexikóban

Mexikóban megkezdődött az úgynevezett Tijuana-művelet, amelynek során Felipe Calderón elnök terveinek megfelelően több mint 3 ezer fő katona és szövetségi rendőr száll szembe a közép-amerikai ország északnyugati részén virágzó kábítószer-kereskedelemmel és az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlással.
Mexikóban megkezdődött az úgynevezett Tijuana-művelet, amelynek során Felipe Calderón elnök terveinek megfelelően több mint 3 ezer fő katona és szövetségi rendőr száll szembe a közép-amerikai ország északnyugati részén virágzó kábítószer-kereskedelemmel és az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlással. Francisco Ramirez belügyminiszter a héten közölte, hogy műveletet azért kezdik meg, mert a Kaliforniai-félsziget északi csücskében lévő Tijuana város környékéről egyre több olyan jel érkezett a központi kormányzathoz, hogy az Egyesült Államokkal határos vidéken mindinkább elburjánzik a bűnözés, és a törvénytelenül garázdálkodó bűnbandák súlyosan veszélyeztetik a helyi lakosságot.

Szerdán 3300 katona és rendőr helikopterek, repülőgépek és hadihajók támogatásával érkezett a térségbe.

Megkezdték ellenőrzőpontjaik létesítését, valamint a rendőrállomások ellenőrzését, mert a jelzések szerint Tijuanában és környékén a hatóságok soraiban mind aggasztóbb mérteket ölt a korrupció, ami ugyancsak az egyik oka annak, hogy a helyi rendfenntartó erők nem tudják elejét venni a súlyos bűncselekményeknek.

A térségen keresztül vezetnek az Egyesült Államokba a főként Kolumbiából származó kokain szállítási útvonalai. Washington rendszeresen a mexikói hatóságok szemére veti, hogy nem tesznek hatékony intézkedéseket ennek a jelenségnek a felszámolására.

A Tijuana-művelet kiterjed majd a csendes-óceáni nyílt vizeken közlekedő hajókra is, és a katonák különösen az Egyesült Államokba tartó vízi járműveket vizsgálják majd át. Calderón utasítására a központi kormányzat a múlt hónapban már végrehajtott egy mostanihoz hasonló akciót.

Akkor a nyugati Michoacan szövetségi államba, az államelnök szülőföldjére 7 ezer kormánykatonát vezényeltek, mert a térségben a marijuana-ültetvények birtoklásáért és a kábítószer-kereskedem fölötti ellenőrzésért folytatott küzdelem az ellenlábas bűnbandák közötti véres leszámolásokba torkollott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott fúrótornyra menekültek a kompkatasztrófa túlélői

Egy elhagyott olajfúrótornyon találták meg a múlt hétvégi indonéziai kompkatasztrófa tucatnyi… Tovább olvasom