Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Átadták Stockholmban az idei Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd király kezéből vették át szombaton Stockholmban az idei kitüntetettek a Nobel-díjakat.
XVI. Károly Gusztáv svéd király kezéből vették át szombaton Stockholmban az idei kitüntetettek a Nobel-díjakat.

A meghívott vendégek ujjongásban törtek ki, amikor az uralkodó átnyújtotta az irodalmi díjat a kerekesszékhez kötött 80 éves Tomas Tranströmer svéd költőnek. A ceremónia másik megindító pillanata az volt, amikor Claudia Steinman a férje helyett vette át a kitüntetést. A megosztott orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje, a kanadai Ralph Steinman pár nappal azelőtt halt meg rákbetegségben, hogy a stockholmi bizottság kihirdette döntését. Jóllehet a szabályok értelmében Nobel-díjat csak élő személy kaphat, a testület ezúttal kivételt tett. Arra hivatkozott, hogy az idei orvosi Nobel-díjasok kiválasztásakor nem volt tudomása Steinman haláláról.

A kanadai tudóssal együtt az amerikai Bruce Beutler és a luxemburgi Jules Hoffman kapta az orvosi díjat az immunrendszerrel kapcsolatos felfedezésekért. A kémiai Nobel-díjat az izraeli Dan Sehtman érdemelte ki a korábban lehetetlennek tartott kvázikristályok fölfedezésével. Fizikai Nobel-díjat vehetett át a svéd királytól három amerikai tudós: Saul Perlmutter, Brian Schmidt és Adam Riess, akik igazolták, hogy a világegyetem gyorsuló ütemben tágul.

A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai, Christopher Sims és Thomas Sargent vehette át.

A Nobel-díjakat minden évben december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át Stockholmban. A Nobel-békedíj átadásának helyszíne a norvég főváros, Oslo. Ezt az elismerést idén három nő - Ellen Sirleaf-Johnson libériai államfő, Leymah Gbowee, a nők jogaiért küzdő libériai aktivista, és Tavakkul Karman jemeni polgárjogi harcos, a rezsimellenes felkelés egyik kulcsfigurája - kapta és vette át szombaton norvég királyi család és a kormány jelenlétében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Nobel-békedíjat: három nőt tüntettek ki

A díj 110 évvel ezelőtti megalapítása óta először fordult elő, hogy az három nőt illessen Tovább olvasom