Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Árulják a Drakula-kastélyt

Hatvan millió euróért árulják Romániában a törcsvári épületet, amit a köznyelv már csak Drakula-kastélyként emleget, azonban Bram Stoker, 19. századi amerikai író Vlad Tepessel azonosított figurájának semmi köze nem volt az épülethez.
Az értékesítéssel megbízott Rubin Meyer Doru & Trandafir ügyvédi iroda egyelőre a Brassó megyei önkormányzathoz juttatta el ajánlatát a kastély megvásárlására, amire választ még nem kaptak. A megyei önkormányzattal való egyeztetés eredményétől függetlenül a Kulturális Minisztériumnak is felajánlják a megvásárlást, a tárca ugyanis elővásárlási joggal rendelkezik.

Az iroda társtulajdonosa a Független Hírügynökségnek elmondta, ha a tárca visszalép, bárki másnak eladhatják az első számú romániai látványosságot. A kastély megvásárlása a Brassó megyei önkormányzatnak is jó bevételi forrás lehet, mivel rengeteg turistát vonz a környékre.

Az orosz Izvesztyija című napilap korábbi híradása szerint ugyanakkor Roman Abramovics orosz üzletember, a Chelsea futballcsapat tulajdonosa is megvásárolná a kastélyt, ellenben a román ügyvéd tájékoztatása szerint semmilyen ajánlat nem érkezett az orosz milliárdos részéről.

Turisták tízezreit vonzza a mítosz

A törcsvári kastélyt a köznyelv már csak Drakula-kastélyként emlegeti, azonban Bram Stoker, 19. századi amerikai író Vlad Tepessel azonosított figurájának semmi köze nem volt az épülethez. A havasalföldi uralkodó nemcsak hogy tulajdonosa nem lehetett a kastélynak, de annak építését is Erdély Havasalfölddel szembeni megvédésére rendelték el. A mítosz ellenben turisták tízezreit vonzza a Brassótól mintegy harminc kilométerre fekvő kisvárosba.

A múzeumban nem lehet találkozni Drakula figurájával, ellenben a kastély környékén nyüzsgő kereskedőknél az egyszerű Drakula-képpel ellátott kulcstartótól a pólón és törülközőn keresztül a vámpírálarcokig mindenféle bóvli kapható.

A törcsvári kastélyt Nagy Lajos magyar király építtette 1377-ben. A trianoni döntés után, 1920-ban Karl Schnell brassói polgármester a Hohenzollern családnak adta át a kastélyt. Miután Ilona hercegnő1931-ben férjhez ment Habsburg Antalhoz, a kastély a Habsburgokhoz került. A törcsvári kastélyt 1948-ban államosították, majd 2006 tavaszán a román kormány elrendelte visszaszolgáltatását. Az épület magyar kötődésű történetét a múzeum alkalmazottai nem is ismertetik, az idegenvezetők csupán a kastély Hohenzollern-vonatkozását hangoztatják. A kastélyban berendezett múzeum tárlata is kizárólag a román elemet emeli ki.

Független Hírügynökség
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott fúrótornyra menekültek a kompkatasztrófa túlélői

Egy elhagyott olajfúrótornyon találták meg a múlt hétvégi indonéziai kompkatasztrófa tucatnyi… Tovább olvasom