Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Április 29-én lesz Vilmos és Kate esküvője

Április 29-én kel egybe Vilmos brit trónörökös kedvesével, Kate Middletonnal.

Az időpontot kedden jelentette be a Clarence House, Vilmos hercegnek és édesapjának, Károly trónörökösnek a közös londoni hivatala.

Az esküvő helyszíne a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázótemploma lesz.

A brit kormány az esküvő időpontját - amely egy pénteki napra esik - azonnal munkaszüneti nappá nyilvánította, így az alattvalók háromnapos hétvégével ünnepelhetik majdani királyuk frigyét. Ráadásul a dátum húsvét hétfőt követi, vagyis a munkahét is csak háromnapos lesz a nagy esemény előtt.

A plusz munkaszüneti napról hozott kormánydöntés mindazonáltal egyelőre csak Angliára és Walesre vonatkozik, Skócia ugyanis jelentős kormányzati autonómiával bír, és ez vonatkozik az ünnepnapok meghatározására is. Várakozások szerint azonban a skót kormány sem kívánja majd megfosztani a tartomány lakóit a trónörökösi esküvő munkamentes megünneplésének lehetőségétől, annál is kevésbé, mivel Vilmos és Kate Skócia legpatinásabb felsőoktatási intézményében, St. Andrews egyetemén ismerkedett meg egymással csaknem tíz éve.

A 28 éves Vilmos - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött gyermeke - és a nála öt hónappal idősebb, polgári származású Kate Middleton eljegyzését éppen egy hete jelentették be hivatalosan, de akkor még az esküvő időpontjának és helyszínének ismertetése nélkül.
Kezdettől a legvalószínűbb lehetőségek között szerepelt mindazonáltal a Westminster apátság. Itt volt Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek is az esküvője 1947-ben.

A másik lehetséges helyszín a hatalmas Szent Pál székesegyház lett volna, ahol Károly és Diana esküdött örök - ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult - hűséget 1981-ben.

Udvari bennfentesek azonban a Szent Pál katedrálist már a keddi hivatalos bejelentés előtt is a kevésbé valószínű lehetőségként tartották nyilván, egyrészt éppen Károly és Diana súlyos botrányokkal kísért, végül válásba torkollt szerencsétlen frigyének emlékei miatt, másrészt abból a meggondolásból is, hogy az általános költségvetési megszorítások közepette valószínűleg kedvezőbb visszhangja lesz a jóval kisebb, ugyanakkor nem kevésbé patinás Westminster apátság kiválasztásának.

A Clarence House kedden bejelentette, hogy az esküvő költségeit - hasonló meggondolásokból - a királyi család viseli, és csak a biztonsági készültséggel járó kiadások terhelik majd az államkincstárt.

Az időpontról szóló találgatások a keddi hivatalos bejelentés előtt jóval bizonytalanabbak voltak, mint a helyszínnel kapcsolatos spekulációk. A fogadóirodák eleinte inkább nyári, főleg augusztusi dátumokra kínálták a legnagyobb esélyű - vagyis a legkisebb nyereménnyel járó - téteket, abból kiindulva, hogy akkor van a londoni turistaévad csúcsa, és a politikai uborkaszezon miatt más fontos, figyelemelterelő esemény nem várható.

A Westminster apátság a világ legősibb, jelenleg is működő koronázótemploma. Az áprilisi hercegi esküvő helyszínének szimbolikus jelentőségét növeli, hogy az angol királyok sorában elsőként Vilmos trónörökös névrokonát, I. Vilmost, a normann hódítót koronázták meg itt 1066 karácsonyán. Azóta összesen 38 angol uralkodó koronázási szertartásának helyszíne volt a csaknem ezeréves templom; a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébet királynőt is itt koronázták meg 1953-ban, egy évvel trónra lépése és hat évvel ugyanitt tartott esküvője után.

Vilmos - aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, és majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - 2001-ben ismerkedett meg Kate - hivatalos nevén Catherine - Middletonnal a St. Andrews egyetemen, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A fiatal trónörökös jelenleg a brit királyi légierő (RAF) helikopterpilótájaként szolgál az RAF egyik walesi támaszpontján, és a bázistól nem messze lakik egy félreeső kis falusi házban. A házaspár a tervek szerint egyelőre itt rendezkedik majd be az áprilisi esküvő után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább terjeszkedik a TESCO Közép-Kelet Európában

A Tesco közel kétszeresére tervezi bővíteni eladóterét Közép-Kelet-Európában, beleértve a kisebb… Tovább olvasom