Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Amerikai elnökválasztás: a szakszervezetek emberének nevezte magát Joe Biden

A szakszervezetek emberének nevezte magát Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns hétfőn a pennsylvaniai Pittsburghben tartott első kampánygyűlésén.
"Az országot nem a Wall Street bankárjai, az elnök-vezérigazgatók és a kockázatitőke-menedzserek építették fel, hanem ti" - mondta a politikus a fuvaros szakszervezet által rendezett nagygyűlésen. Néhány nappal korábban ugyanezekkel a szavakkal fordult Massachusetts államban egy áruház sztrájkoló dolgozóihoz.

Biden elnökjelöltségét a rendezvény előtt pár órával támogatásáról biztosította a tűzoltók szakszervezete.

A 76 éves politikus, aki nyolc éven át a Barack Obama vezette előző kormányzat alelnöke volt, rövid beszédében azt hangoztatta, azért indul az elnökjelöltségért, hogy "visszaadja a nemzetnek a lelkét". Hangsúlyozta, hogy kampánya elsősorban a középosztály helyzetének javítására összpontosít majd, és kiemelte, hogy fontosnak tartja Pennsylvania államot az esetleges győzelem szempontjából. "Ha legyőzöm Donald Trumpot, akkor ez itt fog megtörténni" - mondta.

2016-ban Pennsylvaniában Donald Trump aratott győzelmet Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt felett.

Beszédében Biden jórészt Trumpot bírálta. "Donald Trump az egyetlen elnök, aki úgy döntött, nem az egész országot képviseli. Olyan elnökre van szükségünk, aki valamennyi amerikai érdekében dolgozik" - mondta. A pódium hátterében egy óriási tábla volt, rajta a felirattal: "Biden Amerikáért dolgozik".

Donald Trump hétfőn egy sor Twitter-bejegyzéssel vágott elébe Biden nagygyűlésének. "Az álmatag Joe Biden az első nagygyűlését a csodálatos Pennsylvania államban rendezi meg. Láthatóan nincs tisztában azzal, hogy ez az állam gazdasági értelemben a történelmének legjobb éveit éli" - fogalmazott az egyik mikroblog-bejegyzésében az elnök. Majd később, amikor a tűzoltók szakszervezete támogatásáról biztosította Bident, azt írta: "a szakszervezet Bident támogatja, de a tagjai Trumpot szeretik".

A demokrata párti politikus szintén Twitteren reagált: "Elegem van már abból, hogy ez az elnök ócsárolja a szakszervezeteket" - írta.

Joe Biden hétfőn interjút adott az ABC televíziónak, és fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szexuális zaklatások ellen küzdő MeToo mozgalom rendkívül hatékony és fontos, de a szexuális zaklatások és erőszak ellen még mindig sok a tennivaló. A nők elleni erőszakot "kulturális problémának" nevezte, és azt ígérte, hogy segíteni fog ennek felszámolásában.

Biden immár harmadszor indul az elnökjelöltségért, s bár népszerűsége magas, elemzők szerint most sem ő a Demokrata Párt legesélyesebb jelölt-aspiránsa. A Politico című lap a napokban összeállítást közölt arról, hogy a demokrata politikusok tábora milyen fagyosan fogadta Biden ringbe szállását. A párt radikális baloldali törvényhozóinak csoportja, amelyet Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő neve fémjelez, közleményben tudatta, hogy Biden "a múlt gárdájához tartozik" és ezért "nem képviselheti elnökjelöltként a demokratákat". Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, aki szintén indul az elnökjelöltségért, arra emlékeztette az amerikaiakat, hogy Biden régebben mindig a Wall Street védelmezőjeként lépett fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszás és találgatás - Szlovákia bővíti határközeli atomerőművét

Csúszás és találgatás - Szlovákia bővíti határközeli atomerőművét
Nukleáris katasztrófa lehetőségével riogat egy osztrák lap és a környezetvédők. Tovább olvasom