Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Aki Bécsben járt, nem adhat vért

Egyes vírusok fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek az osztrák városban.
Bizonyos vírusok fokozott kockázata miatt átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek bizonyos francia, osztrák vagy román városokban. Ezek között van Bécs is - értesült a Magyar Idők.

Átmeneti időre, 30 napra kiszűrik a véradásból azokat, akik – akár csak egy napig – a franciaországi Toulonban tartózkodtak, mivel a városban fokozott kockázatot jelent az alapvetően szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus, amit a vérrel is tovább lehet adni.

Egy másik, ugyancsak szúnyogok által közvetített fertőzés, a nyugat-nílusi láz kockázata miatt ugyanez a korlátozás érvényes azokra, akik a közelmúltban Burgenlandban, Alsó-Ausztriában vagy Bécsben, illetve a romániai Brăliában, Vranceában vagy Vanatoriban jártak.

A lap információt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is megerősítette, és elmondta, hogy – az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlását követve – véradás előtt konkrétan rákérdeznek arra, hogy a potenciális véradó járt-e a veszélyeztetett településeken. Az OVSZ azonban úgy tudja, idén még nem maradt el emiatt egyetlen véradás sem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegházasságról szavaznak az ausztrálok

Melegházasságról szavaznak az ausztrálok
Ausztrália lehet a 25. ország, amely lehetővé teszi a homoszexuális párok egybekelését. Tovább olvasom