Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezéssel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan.

Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus (A/H1N1) elnevezést használja majd. A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezési ügynöksége (FAO) aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet.

Az Európai Bizottság még szerdán megerősítette: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi a Mexikóból kiinduló járványt okozó vírust.

Az USA Today című, országos terjesztésű napilap csütörtökön tette közzé, hogy az amerikai hatóságok a sertésinfluenza helyett egységesen a H1N1-es influenza elnevezést használják. Előzőleg Barack Obama is így hivatkozott az új vírustörzsre az elnökségének 100. napja alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az újság azt írta, a washingtoni kormány azért is döntött a névváltoztatásról, mert a sertésinfluenza elnevezés hátrányosan érinti az amerikai sertéshúsexportot, miközben egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államokban sertések fertőződtek volna meg ezzel a vírustörzzsel.

A WHO szerda óta az 5-ös riasztási szintet alkalmazza a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető új influenzás megbetegedések miatt. A szervezet járványügyi vezetője, Keg Faked csütörtökön ugyanakkor azt mondta, egyelőre nem látnak okot arra, hogy az utolsó, a 6-os szintre emeljék a pandémiás riasztás mértékét.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 01. 08:52
    „Aki ezt a nevet adta ennek az influenza azaz vírusfajtának annak a fejére sertésfüleket kellene feloperálni éls mutogatni, közzétenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos bácsi - retteg a külváros

A sorozatgyilkostól évtizedeken át rettegtek. Harminc nőt erőszakolt, és gyilkolt meg. Tovább olvasom